Tunus Devrimi

Tunus Başbakanı istifa etmiyor

Muhaliflerin görevi bırakması için günlerdir gösteri yaptığı Cibali, liberal ve Selefileri 'ülkeyi kaosa sürüklemekle' suçladı.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

'Kötü imaj yaratılıyor'

'Yönetim kayıtsız'

İsyanın ilk durağı

Ülkedeki şiddet olaylarında 300'ün üzerinde yaralı var. [AFP]

tunus'ta ekonominin düzelmesi talebiyle başlatılan ve yüzlerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan protestoların ardından, başbakan hamadi cibali istifa etmeyeceğini açıkladı.

görevi bırakmasını talep eden muhaliflerin çağrısının reddeden cibali, sokağa dökülenlerin hedefinin kaos yaratmak olduğunu söyledi.

olayların sorumlularının liberaller ve aşırı islamcı selefiler olduğunu dile getiren en nahda partisi lideri, gösterilerin ülkede şiddetin hüküm sürdüğü imajını yaratmak için başlatıldığını savundu.

başkent tunus'ta perşembe günü basın toplantısı düzenleyen cibali, "şiddete karşı tavır almamızı gerektiriyor. sendikalar, partiler ve çeşitli kuruluşlar birlikte hareket etmeli" dedi. tunus başbakanı, özellikle ülkenin kuzeyindeki kuzeybatısındaki selyane vilayetindeki olayların son bulmasını istedi.

muhalifler ikna olmadı

ancak cibali'nin açıklamaları tansiyonu düşürmeye yetmedi. muhalifler, polisin 15 bin kişinin katıldığı yürüyüşleri şiddetle bastırdığını, olayları görüntüleyen kameraların ise kırıldığını ifade ediyor.

çatışmaların yaşandığı bölgedeki hastane yetkilileri ise, onlarca göstericinin polisin silahından çıkan plastik mermiler sebebiyle görme yeteneği kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

olayların ardından açıklama yapan insan hakları bakanı samir dilou, hem güvenlik görevlileri hem de göstericilerin yaralanmasından üzüntü duyduklarını ifade etti.

tunus genel işçi sendikası (ugtt) başkanı necib sebti de, hükümeti protestocuların talepleri konusunda herhangi bir adım atmamakla suçladı. sebti, "bu insanlar daha fazla iş imkanı ve bölgedeki refahın adil paylaşımını talep ediyor. yönetim bizim için hiçbir şey yapmadı. bu yüzden başbakan görevden alınmalı" şeklinde konuştu.

isyanın ilk durağı

orta doğu ve kuzey afrika'da etkili olan ve 'arap baharı' olarak anılan muhalefet hareketi, tunus’ta başlamıştı. genç bir seyyar satıcının, zabıtanın mallarına el koyması üzerine kendini yakması, ülkede 2010'un aralık ayında hayat pahalılığı ve işsizliğe karşı isyanların başlamasına neden olmuştu.

isyanın yayılması üzerine 23 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanı zeynel abidin bin ali suudi arabistan'a kaçmıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;