Tunus Devrimi

Tunus'ta 'yeni hükümet' çağrısı

Ekonomik sorunlar nedeniyle tepkinin arttığı ülkede, Cumhurbaşkanı Merzuki Başbakan Cibali'den kabinesini yenilemesini istedi.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Halka seslendi

'Beklentileri karşılayamadı'

'Şiddet, kabul edilemez'

Ülkede cuma günkü protesto gösterilerinde çıkan çatışmalarda 300'den fazla kişi yaralanmıştı. [Reuters]

tunus cumhurbaşkanı munsif merzuki, ekonomik sorunlar yüzünden silyana kentinde protestoların hedefi olan başbakan hamadi cibali’den yeni bir hükümet oluşturmasını istedi.

cuma akşam televizyondan ulusa seslenen munsif merzuki, mevcut koalisyon hükümetinin halkın beklentilerini karşılayamadığını söyledi. merzuki, bu nedenle protestoları dindirecek yeni ve daha küçük bir hükümete ihtiyaç olduğunu belirtti. 

tunus'ta mevcut hükümet 80'e yakın kişiden oluşuyor.

olayların silyana’dan tunus’un diğer bölgelerine sıçramasından endişe eden cumhurbaşkanı merzuki ise halka hitabında ayrıca yazdan önce 'mümkün olan en kısa sürede' yapılması gerektiğini vurguladı.

protesto gösterileri sırasında çıkan şiddet olaylarını 'kabul edilemez' olarak nitelendiren merzuki, olaylarla ilgili bir soruşturma komisyonu kurulmasını gerektiğini de söyledi.

muhaliflerin istifasını istediği başbakan cibali ise sokağa dökülenlerin hedefinin kaos yaratmak olduğunu söylemiş ve görevi bırakmayacağını belirtmişti. 

tunus'ta, merzuki laik cumhuriyet için kongre partisi'ne, cibali ise mecliste en fazla sandalyeye sahip olan islamcı en nahda partisi'ne mensup. cumhurbaşkanının hükümeti görevden alma yetkisi ise yok. 

300'den fazla yaralı

silyana'da cuma günü göstericiler barikatlarla yolları kapatıp, polise taş ve molotofkokteyli atmış, güvenlik güçleri de göstericilere uyarı atışları ve göz yaşartıcı gazla karşılık vermişti. çıkan olaylarda 300'den fazla kişi yaralanırken, yaralılardan 17'si polisin kullandığı plastik mermiler nedeniyle görme yetisini kaybetmişti.

başkent tunus'un kuzeybatısındaki silyana'da halk, hükümetin bölgeye yönelik kalkınma projelerini hayata geçirmemesinden şikayetçi ve vali ahmed mahcubi’nin de görevden alınmasını istiyor. 

bm'nin insan hakları yetkilileri ise 'arap baharı'nın başladığı ülke olan tunus'ta, güvenlik güçlerinin, devrik lider zeynel abidin bin ali döneminde görülene benzer şekilde göstericilere karşı aşırı güç kullanmasını eleştiriyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;