IŞİD

'Üç IŞİD komutanı öldürüldü'

ABD'li askeri yetkililer, Irak'ta yapılan hava saldırılarında aralarında IŞİD lideri Bağdadi'nin yardımcısının da bulunduğu örgütün üç üst düzey komutanının öldürüldüğünü duyurdu.

Konular: Ortadoğu
ABD 20 Kasım'da Libya'daki Ensar-üş Şeria örgütüne yaptırım uygulamaya karar vermişti. [Fotoğraf: Reuters]

abd genelkurmay başkanı martin dempsey'nin wall street journal'a verdiği bilgiye göre söz konusu üç üst düzey işid yöneticisi 3 aralık ile 9 aralık arasındaki saldırılarda öldürüldü.

gazetenin haberine göre, dempsey, işid liderlerinin öldürüldüğü operasyonların, örgütün "planlama ve komuta-kontrol kademesine sekte vurduğunu" kaydederek, öldürülenleri "yüksek değere sahip hedefler, üst düzey liderler" olarak tanımladı.

öldürülenler arasında işid lideri ebu bekir bağdadi'nin yardımcısı hacı mutaz ile örgütün 'askeri emiri' olarak bilinen abdül basit de var. 

yetkililer ayrıca, geçen ay hava saldırısına hedef olduğu iddia edilen örgütün musul'daki valisi rıdvan taleb hamduni'nin öldürüldüğünü de doğruladı. 

bu açıklamadan bir süre sonra abd savunma bakanlığı da olayla ilgili duyuru yaptı.

pentagon sözcüsü john kirby yazılı açıklamasında, "kasım ayından bu yana hedef odaklı koalisyon hava saldırılarında işid içerisindeki birden fazla üst ve orta düzeyde liderin öldürüldüğünü teyit edebilirim" ifadesini kullandı.

kirby, "bu kilit liderlerin öldürülmesinin, işid'in irak'taki kürt ve diğer yerel güçler dahil irak güvenlik güçlerine karşı mevcut saldırılarını komuta-kontrol yeteneğini zayıflattığına inandıklarını" belirtti.

"operasyonlarımızın istihbarat ve hedefleme detaylarını tartışmasak da; liderlik, komuta-kontrol ağları, tesisler ve ekipmanın her zaman hedef hesaplamalarımızın bir parçası olduğuna dikkat çekmek önemli" ifadesini kullanan kirby, işid liderlerinin öldürüldüğü bu son hava saldırılarının başarısının da, koalisyonun irak güvenlik güçlerine işid'i engelleme ve zayıflatma imkânı sağlama kararlılığını ortaya koyduğunu vurguladı.

abd'li askeri yetkililere göre, işid komutanlarının ölümü, uluslararası koalisyonun hava saldırılarını kasım ayı ortasından beri yoğunlaştırmasının bir sonucu.

koalisyonun komutanı abd'li korgeneral james terry, 8 ağustos’tan beri işid’e karşı 1391 hava saldırısı düzenlendiğini söyledi. ancak terry'yi işid'i bitirmenin en az üç yıl sürebileceğini vurguladı.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;