Ukrayna

Ukrayna kargo uçağı düşürüldü

Ukrayna yönetimi, ayrılıkçıların askeri bir kargo uçağını roket saldırısıyla düşürdüğünü söyledi. Kiev saldırının Rus bölgesi tarafından gerçekleşmiş olabileceğini açıkladı.

Konular: Ukrayna, Rusya
Ukrayna ordusunun Donetsk şehrini kuzey, güney ve batıdan kuşatması sürüyor. [Fotoğraf: Reuters]

ukrayna savunma bakanlığı pazartesi öğle saatlerinde orduya ait bir kargo uçağının luhansk kenti yakınlarında düşürüldüğünü açıkladı. saldırının rusya’ya ait topraklardan fırlatılan bir roketle gerçekleştiği ihtimali üzerinde duruluyor.

savunma bakanı valeriy heletey, düşen uçaktaki birkaç kişiyle iletişim kurduklarını söyledi. heletey uçağın 6 bin 500 metreden uçtuğunu, düşürmek için küçük silahların değil ancak bir roketin kullanılabileceğini belirtti.

olay sonrası ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi. ordu sözcüsü vladyslav seleznyov, reuters haber ajansına yaptığı açıklamada uçaktaki herkesin hayatta olup olmadığı hakkında kesin bilgi veremeyeceklerini söyledi.

yaşanan kargo uçağı krizi hafta sonu ukrayna’dan atılan havan topu mermisinin donetsk’te bir rus’u öldürmesinin hemen ardından geldi.

‘sınırdaki rus asker sayısı en az 10 bin’

nato pazartesi günü yaptığı açıklamada rusya’nın ukrayna sınırında 10 bin ile 12 bin arası asker bulundurduğunu söyledi.

2014 yılı başında sınırda 40 bin asker bekleten rusya haziran ayında bu sayıyı bine kadar azaltmıştı.

ukrayna cumhurbaşkanı petro poroşenko'ysa rusya ordusundan subayların ukrayna güçleriyle çatışan ayrılıkçılarla aynı saflarda yer aldığını öne sürdü. poroşenko son üç gündür ukrayna askerlerine karşı yeni bir rus yapımı füze sistemi kullanıldığını belirtti. 

ukrayna ordusu ve rusya yanlıları arasında çıkan çatışmalarda hafta sonunda toplam 48 kişi hayatını kaybetti.

rusya’dan agit’e çağrı

ukrayna, rusya’yı iç savaşa destek vermekle suçlarken rusya'ysa “iyi niyet göstergesi” olarak bölgeye avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı’ndan (agit) bir gözlemci gönderilmesini istedi.

rusya dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“ukrayna’nın güneydoğusundaki rus bölgesinde, ukrayna ordusunun askeri operasyonlarının devam ettiğini ve durumun giderek kötüleştiğini göz önünde bulundurarak, bölgeye, ateşkesi beklemeden bir agit gözlemcisi gönderilmesini talep ediyoruz. bu talebi bir iyi niyet göstergesi olarak sunuyoruz.”

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;