Ukrayna

Ukrayna üsleri Rus kontrolünde

Kırım'daki Belbek ve Novofyodorovska hava üsleri Rusya yanlısı milislerin kontrolüne geçti. Donuzlav Koyu'ndaki bazı savaş gemileri de ele geçirildi.

Konular: Ukrayna, Rusya, Avrupa
Ukraynalı bazı askerler aileleri ile birlikte üssü boşaltırken. [AFP]
ukrayna savunma bakanlığı'nın kırım basın sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, rus özel güvenlik kuvvetlerinin belbek hava üssü'nde bulunan ukraynalı askerlere üssü boşaltmak için süre verdiği, bu sürenin dolmasının ardından saldırıya geçtikleri bildirildi. olayda sadece bir gazetecinin yaralandığı ve üssün tamamının rus özel kuvvetlerinin denetimine geçtiği kaydedildi.
novofyodorovska hava üssü de cumartesi öğleden sonra, bölgedeki rus milislerin denetimine geçti. buradaki ukraynalı personelin üssü terkettiği bildiriliyor.
donuzlav koyu'nda bulunan ukrayna donanmasına ait vinnitsa korveti de özel rus birliklerinin eline geçerken, ukrayna'nın tek denizaltısı olan zaporojye denizaltısına da rus bayrağı çekildi.
kuşatma altına alınan denizaltı personeline yapılan rus ordusuna geçme teklifine askerlerin bazıları olumlu yanıt verdi. denizaltı komutanının da dahil olduğu daha kalabalık bir grup ise teklifi reddederek denizaltından ayrıldı.
'taraf değiştir ya da terk et'
rusya savunma bakanı sergey şoygu, kırım'ı terketmek isteyen ukrayna askerlerine her türlü kolaylığın sağlanacağını söyledi. putin'in basın sözcüsü dmitri peskov da 19 mart'ta yaptığı açıklamada, kırım'da bulunan ukrayna askerlerinin önünde iki seçenek bulunduğunu, birinci seçeneğin rus ordusuna geçmek, ikinci seçeneğin ise kırım'ı terketmek olduğunu söylemişti. kırım'da bulunan 18 bin ukrayna askerinden şimdiye kadar 2 bin kadarının kırım'ı terk ettiği bildiriliyor.
ukrayna savunma bakanı igor tenyuh, ukrayna askerlerini topluca kırım'dan çekme planlarını olmadığını, bunun kırım'ın temelli kaybı anlamına geleceğini, fakat ruslar ön saflara kadınları ve emeklileri sürdükleri için ukrayna askerlerine ateş açma emri vermediklerini söyledi. tenyuh, ukraynalı askerlere hükümetten siyasi karar gelinceye kadar oldukları yerde durmaları emri verildiğini kaydetti.
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;