Amerika

Venezuela'da seçim 14 Nisan'da

Devlet başkanlığı yarışında, Chavez'in veliahtı olarak işaret ettiği Maduro ile muhalif Capriles'in karşı karşıya gelmesi bekleniyor.

Haberin Öne Çıkanları

Kampanya tarihleri belirlendi

Capriles karar verecek

Mudaro'ya eleştiri

Muhalefet, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Maduro’nun göreve gelmesine sert tepki gösteriyor. [Reuters]

Chavez'in veliahtı Nicolas Maduro

14 nisan'da yapılacak seçime kadar geçici devlet başkanı olarak görev yapacak olan maduro, siyaset öncesinde otobüs şoförlüğü ve sendikacılık yaptı. maduro, chavez'in iktidarı boyunca kendisine en yakın isimlerinden biriydi. chavez liderliğinde 1997'de kurulan beşinci cumhuriyet hareketi’nin ilk kadrosunda yer alan maduro, chavez'in 1992'deki başarısız darbe girişiminin sonrası hapisten kurtulmasında rol oynadı. maduro, 2006'da dışişleri bakanı, ekim 2012'deki devlet başkanlığı seçiminin ardından da başkan yardımcısı oldu.

venezuela ulusal seçim konseyi, devlet başkanlığı seçimlerinin 14 nisan'da yapılacağını açıkladı. komisyon konuya ilişkin açıklamasında, eski devlet başkanı hugo chavez’in ölümünün ardından yapılacak seçimlere katılacak adayların pazartesi gününe kadar kayıt yaptırması gerektiğini duyurdu.

belirlenen takvime göre, adayların seçim kampanyaları 2 nisan'da başlayıp 11 nisan'da sona erecek.

tarihin açıklanmasından kısa süre sonra chavez karşıtı muhalif koalisyon, ortak adaylarının ekim ayındaki seçimlerde chavez’e yenilen henrique capriles olduğunu duyurdu.

capriles ise, sosyal paylaşım platformu twitter üzerinden yayımladığı mesajda, adaylık teklifinden dolayı minnettar olduğunu, yakın zamanda konuya ilişkin kesin kararını açıklayacağını belirtti. teklifi kabul etmesi halinde 40 yaşındaki capriles, seçimlerde chavez’in veliaht olarak belirlediği 50 yaşındaki nicolas maduro’ya karşı yarışacak.

muhalefet tepkili

maduro, geçtiğimiz cuma günü yemin ederek, geçici başkan olarak görev yapmaya başlamıştı. muhalefet ise, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle maduro’nun koltuğa oturmasına tepkili.

capriles, olayı hükümetin gücü kötüye kullanması olarak değerlendirirken, maduro’yu, “seni kimse seçmedi, kimse sana oy vermedi” sözleriyle eleştirdi.

chavez’in 'kendine özgü devrimini' kesin bağlılıkla sürdüreceğini açıklayan maduro, selefinin ölümünün kamuoyunda yarattığı duygusal etki nedeniyle avantajlı konumda bulunuyor.

venezuela ulusal meclisi'ndeki yemin töreninde konuşma yapan maduro, "yoldaş hugo chavez’e kesin bağlılığımla yemin ederim ki; özgürleşmeye hazır halkımın demir yumruğuyla, anayasayla belirlenmiş sorumluluklarımı tamamen yerine getireceğim" ifadesini kullandı.

Fotoğraflarla Hugo Chavez

yüzde 44 oranında oy almıştı

ülkede ekim ayında yapılan son seçimlerde chavez oyların yüzde 54'ünü kazanarak devlet başkanı olmuştu. chavez'in rakibi capriles ise yüzde 44'te kalmıştı. vhavez seçimleriin ardından hastalığının ilerlemesi nedeniyle tedavi için küba'ya gitmiş ve yetkilerini maduro üstlenmişti.

ülkeyi 14 yıl boyunca yöneten hugo chavez, çarşamba günü kansere karşı yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü mücadelesini kaybederek, 58 yaşında yaşamını yitirmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;