Türkiye

Yavaş, yoğun, sabırlı operasyon

Al Jazeera Türk'ün edindiği bilgilere göre, rehinelerin serbest kalması için IŞİD'e fidye ödenmedi, operasyonda silah kullanılmadı. IŞİD'in çalışma tarzını inceleyen istihbarat birimleri, kurtarma operasyonunun 2 buçuk ay ile 1 buçuk yıl arasında süreceği tahminini yaptı.

Konular: Türkiye

işid'in elinde 101 gün rehin kaldıktan sonra serbest kalan 46 türk vatandaşının türkiye'ye gelmesini sağlayan operasyonun ayrıntılarına al jazeera ulaştı.buna göre, istihbarat birimleri rehineler ilk kaçırıldığında işid'in rehin alma tarzı inceledi.işid'in rehine kaçırmadaki tecrübesi biliniyordu. daha önce suriye ve lübnan'da örgütün kaçırdığı rehinelerle ilgili yaşananlar dikkate alındı.  işid rehine kaçırma işinde profesyonel olduğu için hızlı davranmak işe yaramayacaktı. kurtarma operasyonun iki buçuk ay ile bir buçuk yıl arasında sürebileceği tahmini yapıldı. yavaş, yoğun ve sabırlı bir operasyon yapıldı.

bugüne kadar 5-6 kez kurtarılma aşamasına gelindi ancak bu girişimler bölgedeki savaş ortamı nedeniyle sonuca ulaşmadı, operasyon bugüne kaldı. o girişimlerden biri de rehinelerin 31 tir şöforü ile birlikte kurtarılma girişimiydi. 

8 kez yer değiştirdiler

güvenlik kaynakları, rehinelerin hep musul'da olduğunu ancak 8 kez yer değiştirdiklerini belirledi. her defasında yer tesbiti yapıldı. hem yerel unsurlar aracılığıyla hem de insansız hava araçlarıyla teknik takip yapıldı.

çatışma bölgesi kullanılmadı

rehineler, musul’dan tel abyad'a geçirildiler ve akçakale'nin karşısında istihbarat görevlilerine teslim edildiler.

işid, suriye'de pyd güçleriyle çatıştığı için rehineler kürt bölgelerinden geçirilmek istenmedi. bu nedenle akçakale'den geldiler.

rehinelerin serbest kalmasını sağlayan operasyonu mit dış operasyonlar başkanlığı (dob) yaptı. 3ay boyunca işid üzerinde sözü geçen yerel unsurlarla irtibat sürdü.

fidye ödenmedi

yapılan tamamen istihbari bir operasyondu, herhangi bir çatışma yaşanmadı, örgüte fidye verilmedi.

mit, hiçbir yabancı istihbarat birimlerinden de herhangi bir destek almadı.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;