Haber

Yemen'de El Kaide üs bastı

Karadan ve denizden gelen askeri üniforma giymiş eylemciler, patlayıcı yüklü aracı havaya uçurdu. Saldırıda 20'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Organize saldırı

Şüphe çekmediler

İnsansız uçaklar vuruyor

El Kaide, Yemen'in özellikle güney bölgelerinde çeşitli saldırılarla ordu birliklerini hedef alıyor. [AFP/arşiv]

arap yarımadası'nda bulunan yemen’in güneyindeki şukra kasabasında, askeri bir üsse intihar saldırısı düzenlendi. abyan eyaletinde gerçekleşen eylemde en az 10 asker ve 11 el kaide şüphelisi öldü.

bölge kaynaklarına göre, militanlar önce bomba yüklü araçla sahildeki üsse saldırdı. daha sonra denizden gelen başka militanlar da saldırıya destek verdi.

reuters haber ajansına konuşan saldırıda yaralanan 15 ordu mensubundan biri, asker üniforması içindeki intihar eylemcilerinin kullandıkları araçların da resmi plakalı olduğunu söyledi. askerin verdiği bilgiye göre, saldırganlar hiç şüphe çekmeden eylemi gerçekleştirdi.

son olarak perşembe günü dokuz el kaide şüphelisi, abd’nin insansız uçakları tarafından yemen’in güneyinde bir çiftlik evine düzenlenen saldırıda vurulmuştu. çiftlik, geçen yıl militanlar tarafından ele geçirilmişti. 

el kaide etkisi arttı

arap ülkelerini ve kuzey afrika’yı etkisi altına alan demokratik ayaklanmalar yemen’de de etkisini göstermişti. yemen’de geçen yıl başlayan iktidar karşıtı eylemler ve ardından kurulan zayıf hükümetten faydalanan el kaide, ülkenin özellikle güney bölgelerinde etkinliğini artırdı. bu durum batı'yı ve körfez ülkelerini alarm durumuna geçirdi.

yemen’de, ali abdullah salih şubat ayında körfez işbirliği konseyi (kik) tarafından hazırlanan plan uyarınca  yetkilerini devretmiş, ülkede yapılan seçimlerin ardından abdrabbu mansur hadi yemen devlet başkanı olmuştu.

washington, hadi’nin başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana ülkedeki el kaide sığınaklarına insansız uçaklarla çok sayıda hava saldırısı düzenledi. washington ülkeye askeri eğitim vermesi için çok sayıda uzman da yolladı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;