Haber

Yemen'de kabileye operasyon

Ülkenin doğusundaki petrol boru hattına düzenlenen sabotaj nedeniyle ordunun gerçekleştirdiği harekatta, yerel kaynaklara göre 11 kişi öldü.

Konular: Ortadoğu, Petrol

Haberin Öne Çıkanları

Havadan desteklediler

'Dört asker öldü'

Ordu doğrulamadı

yemen ordusu, salı günü ülkenin doğusunda bir petrol boru hattını düzenli şekilde sabote ettiğinden şüphe edilen bir kabilenin üyelerine operasyon düzenledi. yerel kaynaklara göre, çıkan çatışmalarda 11 kişi öldü. ölenlerden yedisinin kabile üyesi dördünün ise asker olduğu belirtildi. ordu ise henüz dört askerin öldüğünü doğrulamadı.

başkent sana’nın 140 kilometre doğusundaki habab vadisinde gerçekleşen saldırı sabahın erken saatlerinde başladı. ilerleyen saatlerde askerler havadan desteklendi. bazı kaynaklara göre, kabile üyeleri roket güdümlü bombalarla askerlere karşılık verdi.

bölgede yabancı şirketlerin de petrol yatırımları bulunuyor. resmi rakamlara göre, saldırılar nedeniyle üretimdeki azalma hükümetin 2012’de 1 milyar dolar kaybına neden oldu. petrol ihracatı ise yüzde 4,5 oranında düştü.

afp’ye bilgi veren kabile kaynakları, saldırının salah bin hüseyin demmac’a yönelik düzenlendiğini söyledi. demmac, boru hattını, yetkililere baskı amacıyla daha önce birçok kez sabote etmişti.

demmac, kendisinden alındığını iddia ettiği sana’daki toprakları karşılığında hükümetten 480 bin dolar alacağı olduğunu öne sürüyor.

yemen’de el kaide ya da kabileler tarafından petrol boru hatlarına sık sık saldırılar düzenleniyor.

temmuz ayında petrol ve maden bakanı hişam abdulah, ülkenin şubat 2011’den bu yana saldırılar nedeniyle 4 milyar dolar kaybettiğini duyurmuştu. yemen, günde yaklaşık 300 bin varil petrol üretiyor.

el kaide etkisi arttı

arap ülkelerini ve kuzey afrika’yı etkisi altına alan demokratik ayaklanmalar yemen’de de etkisini göstermişti. yemen’de geçen yıl başlayan iktidar karşıtı eylemler ve ardından kurulan zayıf hükümetten faydalanan el kaide, ülkenin özellikle güney bölgelerinde etkinliğini artırdı. bu durum batı'yı ve körfez ülkelerini alarm durumuna geçirdi. ülkede farklı kabileler ve mezhep grupları arasında da mücadele başladı.   

yemen’de, ali abdullah salih şubat ayında körfez işbirliği konseyi (kik) tarafından hazırlanan plan uyarınca  yetkilerini devretmiş, ülkede yapılan seçimlerin ardından abdrabbu mansur hadi yemen devlet başkanı olmuştu.

washington, hadi’nin başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana ülkedeki el kaide sığınaklarına insansız uçaklarla çok sayıda hava saldırısı düzenledi. washington ülkeye askeri eğitim vermesi için çok sayıda uzman da yolladı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;