Haber

Yemen'de Suudi diplomat öldürüldü

Başkent Sana'da asker üniforması giymiş silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda diplomatla birlikte koruması da hayatını kaybetti.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Elçiliğe gidiyorlardı

Araçlarına ateş açıldı

Üstlenen olmadı

Saldırının düzenlendiği Hada bölgesinde çok sayıda büyükelçilik bulunuyor. [AFP]

yemen’in başkenti sana’da düzenlenen saldırıda bir suudi diplomat ve koruma görevlisi öldü.

yetkililer, kimlikleri belirlenemeyen silahlı kişilerin çarşamba günü sabah saatlerinde suudi arabistan büyükelçiliği'ne giden diplomatın aracına ateş açtığını söyledi. 

eylemi henüz üstlenen olmazken, yetkililer saldırganların asker üniforması giydiklerini belirtti. yemenli yetkililer saldırının ardından suudi büyükelçi ile işbirliği halinde soruşturma başlattı.

saldırının düzenlendiği sana'nın gündeyindeki hada bölgesinde, çok sayıda ülkenin büyükelçilikleri ve diplomatların ikamet ettikleri apartmanlar bulunuyor. 

2010 yılının ekim ayında ingiliz büyükelçiliği’ne ait bir araca roket güdümlü bombayla yapılan saldırıda biri diplomat üç kişi yaralanmıştı. saldırıdan altı ay önce ise ingiliz büyükelçisi başkent sana’da aracının bulunduğu konvoya düzenlenen saldırıdan kurtulmuştu. 

konsolos yardımcısı kaçırılmıştı

yemen'de el kaide üyeleri eylemlerinde suudi yetkilikeri daha önce de hedef aldı. 28 mart'ta da suudi arabistan konsolos yardımcısı abdullah halidi silahlı kişilerce aden kentindeki evinin önünden kaçırılmıştı. abdullah halidi, hala ülkenin güneydeki kentte tutuluyor. halidi’yi kaçıranlar, yemen hükümetinden hem fidye istiyor hem de kadın tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyor. 

 

yemen’in zengin komşusu suudi arabistan, eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakması için yapılan yetki devri anlaşmasında önde gelen arabuluculardan olmuştu. salih’in ardından yemen'de başkanlık görevini abdurabu mansur hadi devralmıştı. 

hadi islamcı militanlara yönelik mücadeleyi sürdürdü. 2012 başında el kaide militanlarının önemli kasabaları ele geçirdiği abyan eyaletine tam kapsamlı operasyon düzenlemişti. ordu eyalette kontrolü yeniden devralmıştı.

yemen'in başkenti sana’da geçtiğimiz aylarda güvenlik yetkililerine yönelik çok sayıda silahlı saldırı düzenlendi. bu saldırıların çoğunu, el kaide’nin arap yarımadası’nda kolu üstlendi. 

el kaide'nin son büyük saldırısı mayıs ayında gerçekleşti. yemen askerleri bir tören için hazırlık yaptıkları sırada üzerinde patlayıcı düzeneği bulunan bir kişinin hedefi oldu. olayda 96 asker öldü, yaklaşık 300 kişi yaralandı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;