Yemen

Yemen'de yeni hükümet kuruluyor

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, 'ülkenin krizden çıkması için' bir hafta içerisinde yeni hükümetin kurulması ve akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi kararı aldı.

Konular: Yemen, Ortadoğu
Yemen ordusu sık sık Şii Husilerle silahlı çatışmaya giriyor. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

cumhurbaşkanlığı sarayında yapılan toplantı sonrası konuşan hadi, ülkedeki gerilimin son bulması için bir hafta içerisinde yeni hükümetin kurulması ve benzin fiyatlarının düşürülmesine karar verdiğini ilan etti.

güney bölgesindeki ayrılıkçı gruplar ve husilere, kurulacak yeni hükümete katılmaları çağrısında bulunan hadi,  bütün grupların içişleri, dışişleri, maliye ve savunma bakanlıklarında bakan ve yönetici olarak seçilme hakkı olduğunu vurguladı.

kurulacak yeni hükümette tarafların bütün bakanlıklara aday iki isim önermesi ve bu isimlerden birinin seçilmesinin cumhurbaşkanı ve başbakan tarafından karar verileceği şartı koyduğunu kaydeden hadi, "aldığımız bu karar zayıflıktan kaynaklanmıyor. bu yemen'in çıkarları içindir. bu durumun kaybeden veya kazanan tarafı yoktur, kazanan sadece vatandır" dedi.

"ordumuz yemen'in güvenliği için savaşmaya hazırdır" diyen hadi, husilerin amran'dan çekilmesini ve el cevf'teki çatışmaları da durdurmalarını istedi. hadi ayrıca, göstericilerden başkent sana'daki çadırlarını da kaldırmalarını talep etti.

husiler reddetti

husilerin talepleri arasında elektrik kesintilerinin sona ermesi, akaryakıt zamlarının geri çekilmesi, hükümetin hadi tarafından feshedilerek yeni bir kabinenin kurulması ve husilere 5 bakanlık koltuğu verilmesi bulunuyordu.

hadi tarafından husiler ile uzlaşmayı sağlamak amacıyla yeniden görevlendirilen komite pazar günü çalışmalara başlamıştı.

başbakan yardımcısı ahmed bin dagar başkanlığındaki komite ülkede yaşanan krize çözüm bulmak amacıyla husilerle iletişime geçecekti.

bmgk şiddete son verilmesi çağrısı yapmıştı

bm güvenlik konseyi, yemen'deki şii husi hareketi'ne "hükümeti düşürmek amacıyla gerçekleştirdikleri düşmanlıklara son verilmesi" çağrısında bulunmuştu.

bmgk, 29 ağustos cuma günkü toplantısından sonra yaptığı açıklamada, yemen'de yönetim karşıtı şii husi hareketi'ne çağrıda bulunarak "düşmanlıkların sona erdirilmesini" istedi, yabancı ülkeleri de "yemen'de istikrarsızlığı teşvik ederek, ülkeye müdahale etmemeleri" konusunda uyardı.

bmgk toplantısında, yemen'deki son durumla ilgili brifing veren bm genel sekreteri'nin yemen özel danışmanı benomar, son olaylarla yemen'deki geçiş sürecinin riske girdiğini ifade etti. 

geçitğimiz cuma günü yemen'de yönetim karşıtı şii husi hareketi, başkent sana'daki havalanı caddesi'ndeki içişleri bakanlığı önünde, "yönetimin düşmesi" isteğiyle gösteri düzenlemişti.

aynı saatlerde yine başkent sana'da, husi hareketi lideri abdulmelik husi'nin çağrısıyla sivil itaatsizlik eylemleri başlatan grupları protesto gösterileri düzenlemişti.

merkezi yemen'in kuzeyindeki sa'da kentinde bulunan husi hareketi, iran'ın kum kentinde eğitim gören hüseyin bedreddin husi tarafından 1992'de kuruldu. 

bedreddin husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini abdulmelik husi'nin yaptığı husiler ile yemen ordusu  arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. 

yemen'in başkenti sana'da husiler hükümet karşıtı gösterilerine devam ederken, caddelere kurdukları çadırlarda hükümetin istifası için eylemlerini sürdürüyor. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;