Türkiye

Yüce Divan'a neden gitmediler?

Dört eski bakan hakkındaki Meclis Soruşturma Komisyonu raporu milletvekillerine dağıtılmaya başlandı. Raporda bakanlar hakkındaki iddialar için ‘yeterli şüphe oluşmadığından’ Yüce Divan’a sevk etmeme kararı alındığı belirtildi. “Rüşvet olarak bir para alışverişinin yapıldığı hususunda dava açmayı gerektirecek kadar yeterli şüpheye ulaşılamamıştır” ifadeleri de yer aldı.

Konular: Türkiye
Meclis Soruşturma Komisyonu Raporu: Yeterli şüphe oluşmadı [Fotoğraf: AA Arşiv]

dört eski bakan hakkında yüce divan’a göndermeme kararı alan meclis soruşturma komisyonu raporu milletvekillerine dağıtılmaya başlandı. komisyonun ak partili milletvekilleri ile komisyon başkanı hakkı köylü tarafından hazırlanan rapor ekleriyle birlikte 210 sayfadan oluşuyor. rapor dört eski bakan hakkındaki iddialar ve eski bakanların komisyona verdikleri ifadeleri de içeriyor.

‘bulgular yok hükmündedir’

raporun değerlendirme ve sonuç bölümünde 17 aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ‘hukuksuz’ olduğu görüşüne yer verildi. raporda “istanbul cumhuriyet başsavcılığı terör ve örgütlü suçlar soruşturma bürou ve emrinde çalışan emniyet organize suçlar şube müdürlüğü tarafından yasaların hileli yollar denenerek aşılması suretiyle yetkisiz- hukuksuz olarak yürütelen soruşturma neticesinde dört eski bakan hakkında düzenledikleri rapor ve ekinde yer alan iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması ve teknik araçlarla takip sonucu elde edilen bulgular yok hükmündedir” denildi.  

‘rüşvet suçu için anlaşma gerekir’

raporun sonuç bölümünde rüşvet suçunun işlenebilmesi için taraflar arasında anlaşma yapılması ve yapılacak işin de bakanların görev alanına girmesi gerektiği  ifade edildi. “bakanlara atfedilen suçlardan özellikle yolsuzluk olarak belirtilen rüşvet suçunun işlenebilmesi için taraflar arasında belirli bir işin yapılması veya yapılmaması konusunda anlaşma yapılmış olması gerekir. keza yapılacak işin de ilgili bakanın görev alanında olması esastır. yapılan soruşturmada her dört bakana da isnat edilen fiillerin her biri ayrı ayrı değerlendirildiğinde bu fiillerde hukuka aykırı bir durum görülmemiştir” denildi. ayrıca bakanlar hakkındaki iddialarla ilgili olarak ‘rüşvet vermeyi ve almayı gerektirecek bir durum olmadığı’ belirtilerek “rüşvet olarak bir para alışverişinin yapıldığı hususunda dava açmayı gerektirecek kadar yeterli şüpheye ulaşılamamıştır” ifadeleri de yer aldı.

‘tesadüfi deliller ihbardan öteye geçmez’

raporda dört eski bakan hakkında yapılan dinlemelerin hukuksuz olduğu da ifade edilerek, mahkeme kararına dayanılarak bir kişi hakkında iletişimin tespiti ve denetlenmesi kapsamında yapılan dinlemelerde elde edilen ilk delillerin tesadüfi delil kapsamında olduğu belirtildi. “tesadüfi delil elde edildikten sonra bu delilden istifade edilerek yeni bir soruşturma açılmadığı hallerde ilk elde edilen tesadüfi delilin ihbar niteliğinden öteye geçmesi mümkün değildir. bütün bunların yanında bakanlarla ilgili olarak elde edilen tesadüfi delilden sonra cumhuriyet savcısının soruşturma açma yetkisi bulunmadığına göre artık bu delil de yapılan soruşturmada değerlendirmeye alınamaz” görüşüne yer verildi.

chp ve mhp muhalefet şerhi koydu 

meclis soruşturma komisyonu’nun 5 ocak günü yaptığı toplantıda 5 muhalefet milletvekilinin oyuna karşılık ak partili 9 milletvekilinin oyuyla dört eski bakanın yüce divan’a sevkine gerek görülmemişti. komisyon raporunu ise 9 ocak’ta meclis başkanlığı’na teslim etti. chp ve mhp'li komisyon üyeleri ise rapora muhalefet şerhi yazdı.

chp'nin muhalefet şerhinde dört eski bakan hakkında yer verilen iddialar şu ifadelerle yer aldı: 

"zafer çağlayan’a gönderildiği anlaşılan 10 farklı para teslimi eyleminde toplam 23 milyon 989 bin 500 avro para gönderildiği ve bu para teslimi eylemlerinde omid saedzaman ve (sadık) mohammadsadegh rastgarshishehg isimli şüphelilerin rüşvete kuryelik yaptıkları anlaşılmıştır."

"rıza sarraf'ın abdullah happani'ye verdiği talimatla özgür özdemir, hikmet tuner ve ardından barış güler aracılığı ile muammer güler'e ulaştırılmak üzere toplam 3,5 milyon dolar verdiği, hem fiziki takip çalışmalarından hem de teknik takip çalışmalarından anlaşılmıştır."

"egemen bağış’ın rıza sarraf’tan kurulan rüşvet anlaşmasının gereği olarak; 19.04.2013 tarihinde ayakkabı kutusunun içinde ab bakanlığı makamında verilen 500 bin dolar, 29.08.2013 tarihinde vakko’dan alınan takım elbise ile verilen 500 bin dolar, 09.10.2013 tarihinde bir kutu çikolata ile verilen 500 bin dolar olarak belirlenmiştir."

"erdoğan bayraktar’ın nüfuzunu kullanması suretiyle sağlanan maddi menfaatlerdir. bu sağlanan menfaatlere örnek vermek gerekirse; oğlunun firmalarına ihale/alım işi verilmesi, inşaat yıkım işinin tanıdıklara verilmesi, ev alımında indirim, büfe tahsisi sayılabilir. "

komisyon raporunun meclis başkanlığı'na teslim edilmesi ve milletvekillerine dağıtılmasıyla birlikte meclis genel kurulu’ndaki görüşme süreci de başladı. komisyon raporunun bu hafta sonuna doğru meclis genel kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;