Güreş

Taha Akgül'ün gözü Rio ve Kırkpınar'da

Dört yılda üç Avrupa bir dünya şampiyonluğu kazanan Taha Akgül, 2016 Olimpiyatları'nda altın alıp minderi bırakmak ve Kırkpınar'da altın kemer takmak istiyor.

Konular: Spor, Diğer Sporlar

son dört yılda art arda dört şampiyonluk kazanan ve uluslararası güreş federasyonları birliği tarafından dünyanın en iyi güreşçisi seçilen 24 yaşındaki taha akgül, al jazeera'nin sorularını yanıtladı.

akgül, sekizinci bitirdiği londra 2012'de güreş müsabakalarının son günlere denk geldiğini ve diğer branşlarda alınan başarısız sonuçların baskı yaratarak kendilerini de olumsuz etkilediğini söyledi. milli güreşçi rio 2016'da madalya kazanarak londra'yı unutturmak istiyor. sonraki hedefi ise yağlı güreşe geçmek ve kırkpınar'da altın kemeri art arda üç kez kazanıp bu kemerin ebedi sahibi olmak.

üç avrupa ve bir dünya şampiyonluğu... tüm bu dereceler üzerinizde bir baskı oluşturuyor mu?

tabii ki şampiyon oldukça sorumluluklarım da artıyor. benim konumumda bir sporcu, katıldığı her turnuvada birinci olmak zorunda. bunun getirdiği büyük bir sorumluluk var. artık herkes her turnuvada şampiyonluk bekliyor. dünya şampiyonasından gelir gelmez çalışmaya başladım. rakiplerimden daha iyi durumdayım. hafif bir sakatlığım vardı, onu atlattım. biz sadece kendimizi, kulübümüzü değil, tüm ülkemizi temsil ediyoruz. bunun bilincindeyiz. onun için kesinlikle ara vermek yok. antrenmanlarımıza devam edip hedeflerimize yürüyoruz.

olimpiyat'ta aldığınız kötü derece sizi nasıl etkiledi?

2012 londra olimpiyatları, sadece benim adıma değil, türk güreşi adına da başarısız geçti. güreş, tarih boyunca bütün olimpiyatlar'da türkiye'nin en fazla madalya çıkardığı branş. sadece 2012 londra olimpiyatları... o da bana denk geldi. güreş, müsabakalar takviminde en sona kalmıştı. üzerimizde daha önce diğer branşlarda alınan kötü sonuçlar nedeniyle çok büyük bir beklenti oluşmuştu. bu da bizim üzerimizde büyük bir baskıya neden oldu. üzerimizdeki yük ağırlaştıkça ağırlaştı. üstelik ben de gençtim. bir kez avrupa şampiyonu olmuştum. londra 2012, onun ardından gittiğim ikinci büyük organizasyondu. sözünü ettiğim baskıyı kaldıramadık. mindere çıktığımda ayağım yere basmıyordu adeta. rus rakibime yenildim ve sekizinci oldum. daha sonra tecrübelendim tabii. iki kez daha avrupa ve bir kez dünya şampiyonluğu kazandım. olimpiyat'a şu an girsem, eminim ki sonuç daha farklı olurdu. inşallah, rio'da, 2012'yi unutturacağız.

rio'dan beklentiniz ne peki?

tabii ki altın madalya. ikincilik, üçüncülük türk halkını ikna etmiyor. ata sporu olduğu için herkes altın bekliyor. finale çık, ikinci ol. türk milleti sevinmez, aksine üzülür. çünkü ikincilik türk milletine yakışmıyor, hep şampiyonluk yakışıyor. önemli olan, olimpik sporcu olabilmek aslında. ben olmuştum. tabii ki altın kazanmak istiyorum ama gümüş ve bronz da hedeflerim arasında.

kendi kategorinizde dünyanın en iyi güreşçisi seçilmek hayatınızda neyi değiştirdi?

aslında pek bir şeyi değiştirmedi. bu oylama, özbekistan'da dünya şampiyonu olduktan sonra yapıldı. uluslararası güreş federasyonları birliği fila'nın yönetim kurulu, kendi sikletimde bu unvanı bana verdi. sürpriz olmadı çünkü dünya şampiyonuyum. şu an rakiplerime karşı psikolojik üstünlük kurmuş durumdayım. rakiplerim artık maça çıkınca benden çekiniyorlar. bunu hissedebiliyorum. türkiye'deki beklenti ve sorumluluğun aynısı, dünya güreşinde de var. taha akgül, maça çıktığı zaman seyircinin bile bakışı farklı oluyor. bizim her zaman hazır olmamız ve kimseyi utandırmamız lazım.

kariyer hedefleriniz arasında, aktif sporu bırakmadan, mutlaka gerçekleştirmek istediğiniz bir şey var mı?

tabii ki var. olimpiyat altın madalyası. minderde tek eksik madalyam o kaldı. olimpiyat madalyasından sonra da yağlı güreşimiz kırkpınar. ben kırkpınar'da, avrupa ve dünya şampiyonluğumdan dolayı, doğrudan baş pehlivan olarak güreşebiliyorum. kırkpınar'ın havası daha ayrı. edirne sarayiçi'ndeki doğal çayırın ortamı bambaşka. hedefim, minder güreşinden elim ayağım çekildiği zaman, kırkpınar'da altın kemer. altın kemerin ebedi sahibi olmak istiyorum. bunun için de orada üç kez şampiyon olmak gerekiyor. minderde bunu başardım. kulübüm ankara büyükşehir belediyesi'ne altın kemeri de getirmek istiyorum.

çok kısa sürede parladınız. bunun sırrı ne?

güreşe 13 yaşında sivas'ta başladım. güreşe ilk başladığım yıllarda pek başarılı olamadım. benim takım arkadaşlarım miniklerde, yıldızlarda madalyalar alırken bana nasip olmadı. güreşçi bir aileden geliyorum. yılın 365 günü çalışıyordum. ama yine de başarılı olamadım. durum böyle olunca eğitim alanına yöneldim. dersaneye gittim ve üniversiteyi kazandım. iki sene hiç güreş yapmadım, sporu bırakma noktasına geldim. daha sonra izmir'de okurken, büyükşehir belediyesinin  bir güreş kulübü olduğunu duydum. orada tekrar antrenmanlara başladım. hocam avrupa şampiyonu remzi yunusoğlu bana inandı, güvendi. üç ay gibi kısa bir sürede türkiye üçüncüsü oldum. bu benim için güreş adına yeniden doğuş oldu. sonraki tüm madalyalar izmir'den sonra geldi. eşik değişikliği, hayatımda bana yeni kapılar açtı. art arda rusya'ya turnuvalara götürdüler. yenildim bir daha götürdüler. 'olacak' dediler. ben de her gidişimde daha çok üzerine koydum. dört senede ulaşabileceğim en üst seviyeye geldim. sadece olimpiyat kaldı.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;