Türkiye

1 Mayıs için Yenikapı'yı gösterdi

Başbakan Erdoğan 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama taleplerine "Esnafımızın camını çerçevesini indirecek şekilde, yok Taksim Meydanı'nda, yok Kadıköy Meydanı'nda, bu tür şeyleri yapmak mümkün değil" yanıtını verdi.

Konular: Türkiye
İkinci tüp geçit projesi Avrupa ve Asya'yı karayolu ile deniz altından birbirine bağlayacak. [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan istanbul haydarpaşa'da ikinci tüp geçit projesinin tünel açma töreninde konuştu. erdoğan; cumhurbaşkanlığı seçimi, taksim'de 1 mayıs tartışması ve hükümet - cemaat kavgasıyla ilgili mesajlar verdi. 

erdoğan, 1 mayıs'ı taksim meydanı'nda kutlamak isteyen sendikalara yanıt verirken, "miting mi yapacaksın, git yenikapı’da yap. miting mi yapacaksın, git maltepe'de yap" dedi. bazı ilçelerde butik meydan düzenlemeleri yapma kararı aldıklarını belirten erdoğan, "esnafımızın camını çerçevesini indirebilecek şekilde, yok taksim meydanı'nda, yok kadıköy meydanı'nda, yok şurada, yok burada...bu tür şeyleri yapmak mümkün değil. kesinlikle artık bunlara fırsat vermeyeceğiz" dedi.

erdoğan, kadıköy'ü mitinge izin verilmeyecek yerler arasında saysa da, türk-iş bu yıl istanbul valiliği'nden 1 mayıs'ı kadıköy'de kutlamak için izin almış durumda. 

'millet başkanını seçecek'

başbakan erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili de konuştu. erdoğan'ın 'başkan' kelimesini de kullanması dikkat çekti:

"2007’deki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi partimiz kapatılmak istendi. biz dik durduk. hemen tedbirlerimizi aldık. siyaseti, hukuku muhafaza ederek o krizi aştık. anayasayı değiştirdik. 26 maddelik bir paketle halkımıza gittik. yüzde 58'le anayasa değişti. 'cumhurbaşkanını artık halk seçecek' dedik. her seferinde kriz olan cumhurbaşkanlığı seçimlerini artık kriz olmaktan çıkardık. 10 ağustos'ta millet kendi başkanını seçmek için sandığa gidecek."

erdoğan, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları için "17 ve 25 aralık’ta hukuk eliyle darbe yapmak istediler. o krizi de 30 mart’ta milletten aldığımız yetkiyle aştık. türkiye’nin yürüyüşünü durdurmak isteyenler artık buna cesaret edemeyecek" ifadelerini kullandı. 

'kazlıçeşme-göztepe arası 15 dakika'

erdoğan'ın açılışını yaptığı istanbul boğazı karayolu tüp geçişi (avrasya tüneli) projesinde tünel açma işleminin önümüzdeki yıl tamamlanması bekleniyor. köstebek adı verilen tünel açma makinesi, haydarpaşa limanı’ndan cankurtaran’a kadar olan 3.4 kilometreyi boğazın 106 metre altından kazacak.

toplam 14.6 kilometrelik uzunluğundaki tünel sayesinde kazlıçeşme’den göztepe’ye 15 dakikada geçilebilecek. günde 90 bin araca hizmet vermesi planlanan tünel, biri gidiş biri dönüş olmak üzere iki katlı olacak. projenin maliyeti ise 2 milyar dolar civarında. proje kapsamında sekiz alt geçit, 10 yaya üst geçidi ve dört de kavşak iyileştirmesi yapılacak. 

kaynak: al jazeera ve dha 

  

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;