Çalışma hayatı

Sendikalar Taksim’de ısrarlı

İşçi sendikaları 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama kararı aldı. Hükümet, üç yıl peşpeşe burada kutlamaya izin vermiş, geçen yıl ise meydandaki çalışmalar sebebiyle gösterileri engellemişti.

1 Mayıs 2013'ten bir görüntü. [AFP]

devrimci işçi sendikaları konfederasyonu (disk) genel başkanı kani beko, 1 mayıs'ta istanbul'daki kutlamaları taksim'de yapacaklarını söyleyerek şu açıklamayı yaptı:

"1 mayıs alanlarını milyonların adalet isteğinin kürsüleri haline dönüştüreceğiz ve taleplerimizle, rengarenk bayraklarımızla, türkülerimizle, halaylarımızla, tarihten gelen ve uluslararası hukukun onayladığı hakkımızı kullanarak, taksim 1 mayıs alanında olacağız" 

kani beko bu kararı kamu emekçileri sendikaları konfederasyonu (kesk), türk mühendis ve mimar odaları birliği (tmmob), türk tabipleri birliği (ttb) isimli kuruluşların temsilcileriyle birlikte aldıklarını açıkladı.

beko kutlamayı taksim'de yapmak için istanbul valisi hüseyin avni mutlu'dan randevu istediklerini ancak henüz kendilerine bu konuda olumlu yanıt verilmediğini söyledi ve "randevu talebimiz var ama bu dakikaya kadar vali bey bize dönmedi. dilerim en kısa sürede döner. bu konuyla ilgili görüşmelerimizi yaparız" dedi.

türkiye işçi sendikaları konfederasyonu (türk-iş) ise kutlamayı kadıköy’de yapacaklarını açıkladı.

2013’te izin verilmedi

1 mayıs işçi bayramı’nın taksim’de kutlanması, sendikalar açısından özellikle 1977 işçi bayramı nedeniyle özel bir önem taşıyor.

o yıl yapılan kutlamalarda gerçekleşen saldırı sonucu 34 kişi öldü, 136 kişi yaralandı.

1979’dan 2007 yılına kadar burada kutlama yapılmasına izin verilmedi. bu tarihten sonra taksim’de kutlamaya kimi yıllar izin verildi.

özellikle 2000'li yıllarda burada kutlamaya izin verilmeyen 1 mayıs’larda sokak çatışmaları gerçekleşti.

2007’den itibaren üç yıl burada işçi bayramı düzenlendi ama 2013’te meydanda yayalaştırma çalışmaları olduğu ve can güvenliği sağlanamayacağı gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

bu tarihte ve bundan bir ay sonra meydanın yanındaki gezi parkı’nda ağaçların kesilmesi girişimi üzerine sokak çatışmaları gerçekleşti. 

1981’de darbe rejimince resmi bayram olmaktan çıkarılan 1 mayıs, 2009 yılında yeniden bu statüye getirildi.

kaynak: al jazeera, ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;