Türkiye

İstanbul'da 1 Mayıs 'zehir' oldu

Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplar polisin gazlı müdahalesiyle karşılaştı, olaylar sonucu üçü sivil 25 kişi yaralandı.

Haberin Öne Çıkanları

72 kişi gözaltında

22 polis yaralı

Çalışma engelledi

Bazı gruplar, yayalaştırma çalışmaları sebebiyle kutlamalara kapatılan Taksim Meydanı'na ulaşmaya çalıştı. [AA]

1 mayıs emek ve dayanışma günü istanbul'da olaylı geçti. taksim meydanı'na çıkmak isteyen göstericiler polis engeliyle karşılaştı. güvenlik güçlerinin göstericilere gözyaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etmesi sonucu üç sivil ağır yaralandı. istanbul valiliği, olaylarda üç sivilin yanı sıra 22 polisin yaralandığını, 72 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 

kutlamaların sembolü olan taksim, yayalaştırma çalışmaları gerekçe gösterilerek gösterilere izin verilmedi. meydana giden yollar trafiğe kapatıldı, metrobüs, metro ve denizotobüsü seferleri de yapılmadı.

meydana çıkmak isteyen göstericiler şişli ve dolapdere'de polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. şişli'deki disk kortejinde bulunan sendikacılar, polisin tazyikli su ve biber gazıyla yaptığı müdahalenin ardından ara sokaklara kaçtı.


17 yaşındaki lise öğrencisi dilan'ın durumu kritik

iki gösterici komada 

en gergin bölgeler taksim meydanı'na yakın dolapdere ve tarlabaşı oldu. tarlabaşı’nın ara sokaklarından 1 mayıs gösterilerine katılmak için meydana çıkmaya çalışan küçük bir grubun arasındaki 17 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi dilan alp, polisin attığı gözyaşı bombasının başına isabet etmesi üzerine yaralandı. genç kızın kafatasında çökme tespit edildi.

okmeydanı'nda da meral dönmez isimli bir kadın polisin müdahelesi sonucu ağır yaralandı. 27 yaşındaki öğretmen adayı kadın, aynen dilan gibi, kafasına isabet eden bir gaz bombası kapsülü sebebiyle hastanelik oldu. 

beşiktaş'taysa chp ilçe binasının önünde toplanan kalabalık polis müdahalesiyle karşılaştı. polisin sıktığı gaz nedeniyle nefes darlığı yaşayan chp genel başkan yardımcısı gürsel tekin hastaneye kaldırıldı. 

'radikal grupların ısrarı'

içişleri bakanı muammer güler, 'polise yönelik orantısız güç kullanıldığı eleştirilerine ilişkin açıklama yaptı. güler, "polise yönelik eleştirileri yapanlar önce polise karşı yapılan saldırıları ve bu kanunsuz eylemi bir soruştursunlar bakalım. sonuç ortada, yapılanlar ortada" dedi.

olaylarda 22 polisin de yaralandığını hatırlatan güler, "bunlardan beşinin hastanede tedavisi devam ediyor ama üçü ağır yaralı. bir polisimiz ise beyin kanaması geçirmesi üzerine ameliyata alındı, halen yoğun bakımda" dedi.

istanbul valisi hüseyin avni mutlu ise, radikal grupların alana çıkma ısrarıyla polisle çatışmaya girmek için harekete geçti. güvenlik güçlerimizi yıldırmaya çalıştılar. ancak görevlerini mükemmel yerine getirdiler" ifadesini kullandı. 

'yayalaştırma' engeli

1 mayıs’ı, bayramın simgesi haline gelen taksim meydanı’nda kutlamak isteyen sendikalar, valilikten, taksim meydanı’ndaki mevcut yayalaştırma çalışmaları sebebiyle red yanıtı almıştı. valiliğin alternatif adres olarak kadıköy meydanı'nı göstermiş olsa; sendikalar, 'yeterli alan olmaması' sebebiyle buna karşı çıktıklarını açıklamıştı. 

taksim'in kutlamalardaki önemi, 1 mayıs 1977'de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar.

söz konusu gün, dönemin devrimci işçi sendikaları konfederasyonu başkanı kemal türkler konuşma yaparken etraftan ateş açılmıştı. oluşan kargaşada panzerler kalabalığın arasına girmiş ve yüzlerce kişi kazancı yokuşu'nda sıkışmıştı.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;