Türkiye

Olaylı 1 Mayıs için suç duyurusu

CHP, hak ihlalinde bulunulduğu ve zor kullanma yetkisinin aşıldığı gerekçesiyle yetkililerden şikayetçi oldu.

Haberin Öne Çıkanları

CHP de etkilendi

'Hak ihlali var'

Taksim yasaktı

Polis, Beşiktaş'ta bulunan CHP'lilere biber gazıyla müdahale etmiş, Genel Başkan Yardımcısı Tekin fenalaşmıştı. [AA]

olaylı geçen 1 mayıs emek ve dayanışma günü'nün ardından, ana muhalefet partisi chp polis müdahalesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.

chp istanbul il başkanı oğuz kaan salıcı ile birlikte bir grup partili, içişleri bakanı muammer güler, istanbul valisi hüseyin avni mutlu, büyükşehir belediye başkanı kadir topbaş ve emniyet müdürü hüseyin çapkın ile diğer ilgililerden şikayeçi olduklarını açıkladı. 

parti, şikayetin gerekçesi olarak 'yerleşme ve seyahat etme' ve 'toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme' haklarının ihlal edilmiş olmasıyla zor kullanma yetkisisin aşılmasını gösterdi.

chp adına çağlayan'daki istanbul adalet sarayı önünde açıklama yapan chp'li salıcı, iktidarın, istanbul'u sıkıyönetim alanına çevirdiğini ifade etti. istanbul valisi mutlu'nun marjinal grupların olay çıkardığıı yönündeki ifadesini hatırlatan salıcı, "asıl marjinal olanlar emeğin bayramını kutlamak için toplananlara saldıran çevik kuvvet polisleridir" diye konuştu.

salıcı, "istanbul'u adeta bir ölü şehir haline getirdiler. her şeye rağmen 1 mayıs'ı anlamına uygun kutlamak isteyenler olarak ulaşılabilen kitlemizle birlikte beşiktaş'ta buluştuk. daha ilk andan itibaren bize tazyikli sularla, gaz bombalarıyla müdahale edildi. elinde parti bayrağı bulunan herkese müdahale bulunuldu" diye konuştu.

gazlı 1 mayıs

1 mayıs emek ve dayanışma günü istanbul'da olaylı geçmişti. güvenlik güçleri, gösteri yapılmasına izin verilemeyen taksim meydanı'na çıkmaya çalışan göstericilere gözyaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etmiş, üç sivil ağır yaralanmıştı. 

polisle karşı karşıya gelenler arasında beşiktaş chp ilçe binasının önünde toplanan gruplar da bulunuyordu.

polisin biber gazı sıkarak müdahale ettiği kortejin içinde yer alan  chp genel başkan yardımcısı gürsel tekin hastaneye kaldırılmıştı. 

'yayalaştırma' engeli

1 mayıs’ı, bayramın simgesi haline gelen taksim meydanı’nda kutlamak isteyen sendikalar, valilikten, taksim meydanı’ndaki mevcut yayalaştırma çalışmaları sebebiyle ret yanıtı almıştı. valiliğin alternatif adres olarak kadıköy meydanı'nı göstermiş olsa; sendikalar, 'yeterli alan olmaması' sebebiyle buna karşı çıktıklarını açıklamıştı. 

1 mayıs 1977'de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar nedeniyle taksim'deki anma ve kutlama etkinlikleri önem taşıyor.

dönemin devrimci işçi sendikaları konfederasyonu başkanı kemal türkler konuşma yaparken etraftan ateş açılmış, yaşanan kargaşada panzerler kalabalığın arasına girmiş ve yüzlerce kişi kazancı yokuşu'nda sıkışmıştı.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;