Ukrayna

ABD'den Rusya'ya suçlama

ABD Hükümet Sözcüsü, Moskova yönetiminin Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılara el altından silah ve zırhlı araç sağladığını iddia etti. Sınırdaki Rus birliklerinin de sayısının arttığını söyledi.

Konular: Rusya, ABD
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Obama’nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisinin Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyledi. [AA-Arşiv]

amerika birleşik devletleri hükümet sözcüsü, “barış istediğini söyleyen rusya’nın söyledikleriyle yaptıkları birbirini tutmuyor. rusya’nın donetsk’teki ayrılıkçılara ağır silahlar, roketatarlar ve zırhlı araçlar verip para yardımı yapmaya devam ettiğine dair bulgularımız var” dedi.

washington ayrıca rusya’nın ukrayna sınırına asker sevk etmeye yeniden başladığını söyledi. rusya’nın güneybatısındaki bir bölgede bekletilen askerlerin yanı sıra tankların, zırhlı araçların ve roketatarların sayılarının iki katına çıktığı ifade edildi.

artık rusya ordusunun envanterinde görünmeyen, sovyet döneminden kalma tankların da bölgeye sevk edildiğini söyleyen sözcü, “bu ekipmanların ayrılıkçılara el altından teslim edileceğinden endişe ediyoruz” şeklinde konuştu.

washington yönetimi ayrıca, ayrılıkçılar tarafından ilan edilen ‘donetsk halk cumhuriyeti’nin rusya’nın başkenti moskova’da bir ofis açtığını ve buradan gönüllü savaşçılar toplamaya çalıştığını söyledi.

abd’nin bu iddiaları, ukrayna’nın askeri bir kargo uçağının düşürülmesinin hemen ardından geldi. ukrayna savunma bakanlığı, pazartesi öğle saatlerinde luhansk kenti yakınlarında düşürülen uçağın rusya’dan fırlatılan bir roketle vurulduğu ihtimali üzerinde duruyor.

ukrayna cumhurbaşkanı petro poroşenko da, rusya ordusundan subayların ukrayna güçleriyle çatışan ayrılıkçılarla aynı saflarda yer aldığını öne sürdü.cumhurbaşkanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada poroşenko, son üç gündür ukrayna askerlerine karşı yeni bir rus yapımı füze sistemi de kullanıldığını söylemişti.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;