Kürt sorunu

Açlık grevleri sona erdi

PKK ve çatı örgütü KCK’nın hapisteki üyeleri tarafından gerçekleştirilen eylem, Öcalan'ın çağrısının ardından 68'inci gününde bitirildi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Açıklama bekleniyor

Görüşmeler sürüyor

BDP çağrıyı destekledi

Adalet Bakanlığı'nın yeni yargı paketine göre hasta mahkumların cezalarının ertelenmesi kolaylaşıyor.

türkiye genelindeki bazı cezaevlerinde, 12 eylül 2012'den bu yana açlık grevini sürdüren tutuklu ve hükümlüler, eylemlerine 68'inci güne girildiğinde son verdi.

barış ve demokrasi partisi (bdp) genel başkan yardımcısı gülten kışanak, pazar sabahı cezaevlerinde açlık grevinde bulunanlarla görüştüklerini belirterek, ''bu saat itibariyle eylemlerini sonlandırdılar. sağlık ekipleri çalışmalarına başladı. ilk muayenelerinden sonra hastane sevkleri de yapılacak'' dedi.

öcal'an çağrı yaptı

imralı’da tutklu bulunan pkk lideri abdullah öcalan'ın kardeşi mehmet öcalan, cumartesi günü yüz yüze görüştüğü ağabeyinin, cezaevlerindeki açlık grevi eylemlerine bir an önce son verilmesi çağrısında bulunduğunu bildirmişti.

öcalan, kardeşi tarafından ilettiği çağrıda, ''açlık grevine girenler, dışarıdakilerin yapması gereken işi ve sorumluluğu kendi üzerlerine almışlardır. dışarıdakiler, kendi görev ve sorumluluklarını zaten zor şartlarda olan, hasta olan, dört duvar arasındaki tutsaklara yüklemesinler” ifadelerini kullanmıştı. 

açlık grevini eylem tarzı olarak doğru bulmadığını belirten öcalan, "yapacaksa dışarıdakiler yapsın" demişti. öcalan, yine de eylemin anlamlı olduğunu ve amacına ulaştığını kaydetmişti.

ilk haber izmir'den geldi

bunun üzerine, cumartesi akşam saatlerinden itibaren cezaevlerindeki açlık grevleri sonlandırılmaya başlandı.

izmir buca 1 ve 2 no'lu cezaevleriyle aliağa şakran cezaevi'nde açlık grevine katılan tutuklu ve hükümlüler, avukatlarıyla görüştü. görüşme sonrası 520 tutuklu ve hükümlü, açlık grevini sona erdirdi.

diyarbakır, ankara kadın cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlüler, cezaevi yönetimine dilekçe vererek, açlık grevini sonlandırdıklarını bildirdi.

pazar günü sabah saatlerinden itibaren de açlık grevindeki tutuklu ve hükümlülerin, grevi bıraktıklarına ilişkin dilekçeleri, cezaevi yönetimlerine ulaştı.

grevi bırakan tutuklu ve hükümlüler, cezaevi doktorları tarafından tek tek sağlık kontrolünden geçiriliyor.

doktorlar, grevin ardından eylemcilerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken hususları, eylemcilere ve cezaevi yönetimine anlatacak. tutuklu ve hükümlüler, sağlık açısından bir süre daha takipte tutulacak.

cezaevi doktorları, eylemcilerin çok ciddi sağlık sorunları bulunduğunu tespit ederse, kararlarının olumlu olması halinde bu kişilerin tedavilerinin hastanede yapılmasına karar verebilecek.

arınç: halkı rahatlattılar

 

başbakan yardımcısı bülent arınç, açlık grevlerinin sona ermesiyle ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, cezaevlerindeki açlık grevi eyleminin sonlandırılmış olmasını çok olumlu bulduğunu ifade etti.

olay karşısında hem şahsı hem de hükümet olarak, hep insani yön üzerinde durduklarına işaret eden arınç, "bu tutuklu ve hükümlülere verdikleri karardan dolayı teşekkür ediyorum. doğru yaptıkları, isabetli yaptılar, türk halkını üzmediler. çünkü herkes bu eylemlerin sonucunda ölümlerin olmasını arzu etmemişti. böyle bir acının yaşanmasını hiç kimse istemiyordu'' dedi.

vekiller de destek verdi

adalet bakanlığı'na göre cezaevlerinde yaklaşık 700 tutuklu ve hükümlü eylem açlık grevindeydi. bunlar pkk üyesi hükümlüler ve çatı örgütü kck üyeliği ile suçlanan tutuklulardı. bdp yetkilileri ise, 72 cezaevinde 10 bini aşkın mahkumun eylemde olduğunu belirtiyordu.

12 eylül'de başlayan açlık grevlerine pkk'lıların yanı sıra, örgütün kadın yapılanması olan pajk'a mensup mahkumlar da katılmıştı. 

sekiz milletvekili ise eyleme destek vermişti. bdp eş genel başkanı gültan kışanak, dtk eşbaşkanı aysel tuğluk ve bdp'li milletvekilleri sırrı süreyya önder, sebahat tuncel, adil kurt ve diyarbakır büyükşehir belediye başkanı osman baydemir eyleme destek olmak amacıyla süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlamıştı.

son olarak diyarbakır bağımsız milletvekili leyla zana, tbmm’deki odasında açlık grevine başlamıştı.

açlık grevi yapan eylemciler, pkk lideri abdullah öcalan’ın ev hapsine alınması, 'kürtçe üzerindeki baskıların kalkması' ve anadilde eğitim hakkının sağlanması gibi taleplerde bulunuyor.

'anadilde savunma' adımı

başbakan erdoğan'ın açlık greviyle ilgili önceki açıklamaları da sert olmuştu, erdoğan her fırsatta eylemin 'şov' amaçlı yapıldığını dile getirmişti. ancak, iktidar açlık grevlerinin sürdüğü süreçte, eylemcilerin talepleri arasında yer alan 'mahkemelerde anadilde savunma' adımını atmıştı.

yasa tasarısı 13 kasım'da meclise sunuldu, son olarak tbmm insan haklarını inceleme komisyonu da tasarıyı benimsedi.

pkk ve kck tutuklularının savunmalarını kürtçe yapmalarına olanak tanıyacak değişiklik, 13 maddeden oluşuyor. düzenleme, "sanığın sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edeceği" dilde yapılmasına imkan tanıyor. sanıklar, savunma yapacağı oturumda tercümanını hazır bulundurmak zorunda olacak.

bu imkan, soruşturma evresinde dinlenen şüpheli, mağdur veya tanıklar hakkında da uygulanacak. bu evrede tercüman, hakim veya savcı tarafından atanacak.

adalet komisyonu'ndan sonra tbmm'de görüşülecek düzenleme, mahkumların istekleri arasında yer alıyordu.
başbakan edoğan, kasım ayı başında adalet bakanlığı’na çalışma yapılması için talimat vermişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;