Türkiye

Altan Tan yine HDP'yi eleştirdi

BDP milletvekili Altan Tan, büyük çoğunluğu 'laik, sekürler, sosyalistlerden' oluşan ve muhafazakarların 'yüzde 3-5'lerde kaldığı bir HDP'nin başarı şansı olmadığını söyledi.

Tan'ın açıklamaları HDP MYK'da gündeme gelecek.

bdp diyarbakır milletvekili altan tan, "partinin kadroları yüzde 90'ı laik, seküler, sol sosyalistlerden olsun, yüzde 3-5'de birer ikişer altan tan içine koyalım sos olarak. bunun başarı şansı yok" dedi.

"türkiye'deki solu, sosyalistleri ve sosyal demokrasiyi yeniden inşa edecek sol merkezli yeni bir parti oluşturabiliriz. bunu saygı duyarım. bu ne kadar oy alır bu ayrı bir tartışma konusu. ama böyle bir partinin içinde ben olmam, benim gibiler olmaz. ve böyle bir sol, sosyalist, marksist parti kürt ve türkiye toplumunun sorunlarını çözecek oyu alamaz"

tan, kadroların yarısının dindar muhafazakar türk ve kürtler'den oluşması gerektiğini vurgulayarak, "türkiye'nin seçmen yapısı bu, oy yapısı bu. halen türkiye'deki kürtlerin yarıdan fazlası akp'ye oy veriyor" şeklinde konuştu.

milletvekili tan, bdp'nin hdp'ye katılma kararı ardından partinin yeniden yapılandırma komisyonunda yer alan türkiye'de bir boşluk ve eksiklik olduğunu, yapılamayan bir işe talip olduklarını söyledi. tan, "bütün türkiye'yi şu anda demokratikleştirecek dini, etnik, mezhebi, sınıfsal, ihtilaf noktalarında uzlaşma sağlayacak bir yeni demokrasi partisine oluşumuna ihtiyacı var. akp bu ümitlerle geldi, bunu yapamadı" dedi.

'pkk kendi ismi ile siyasileşebilmeli'

tan, türkiye'de arzuladığı demokratik gelişimin pkk lideri abdullah öcalan'ın da siyaset yapabileceği bir ortam olduğunu söyledi:

"bdp niye kapatılmıyor? niye duruyor? arkadaşlarımız bunun daha ideolojik bir kadro partisi olarak kalacağını söylüyorlar. kck, bdp'lileşecek mi? buna net yanıt vermem şu an mümkün değil. bana sorarsanız türkiye öyle bir demokratik noktaya gelmeli ki pkk kendi ismi ile siyasileşebilmeli, partileşebilmeli. legal anlamda partileşebilmeli, sayın öcalan'da cezaevinden çıkabilmeli, bu partinin yöneticisi, lideri olarak fiilen siyaset yapabilmeli. kandil'deki kadroların tamamı gelip legal siyasetin içinde olmalı, olabilmeli. benim arzuladığım demokratik gelişim, türkiye bu."

bdp'li belediye başkanlarının hdp'ye geçmemesi fikrine karşı olduğunu belirten tan, "belediye başkanları da hdp'ye geçmelidir. çünkü baş var, gövdeyi ondan koparıyorsunuz, yerel ayakları, bunu asla doğru bulmam. eğer böyle bir şey olacaksa bugünden topluma söylenmeli" şeklinde konuştu.

'seçmen bdp'ye sarı kart verdi'

altan tan son seçimlerde çıkan sonucu değerlendirirken pkk'nın ilk çıkışında üzerine oturduğu yoksul köylü kürt kesiminin bugün orta sınıf olduğunu ve eski kalıpların kırıldığını, yeni bir siyasete ihtiyaç olduğunu belirtti.

"birçok yerde oylar düştü. bu bütün kesimlerde oldu. bunu doğru okuyabilirse pkk ve bu dönüşümü ideolojik, hem de sınıfsal olarak yapabilirse kürt siyaseti genişleyecek. bu halkın bize verdiği bir sarı karttı... yapamaz ise, bir patinaj başlayacak, farklı alternatif ve çıkışlar ortaya gelecektir. siyaset boşluk kaldırmaz. 2011 genel seçimlerinde aday profilimiz büyük bir kabul gördü. türkiye toplumumun da kürt siyasi yüzde 15 lik bir açılım gösterdi. belediye seçimlerinde aday tespiti yapan arkadaşların 'demokratik özerklik ilan edeceğiz', 'kadrolar elimizden olsun' 'büyük oy alacağız' kaygıları ile bu yüzde 15'lik açıyı yüzde 5'e düşürdüler. bu toplum tarafından kabul görmedi, bunu değerlendireceklerini ümit ediyorum."

kaynak: dha
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;