Kürt sorunu

Anadilde savunma yeni yıla kaldı

Türkiye'de açlık grevi yapan Kürt mahkumların talepleri arasında yer alan düzenleme, meclis gündeminin yoğunluğu nedeniyle 2013'te görüşülecek.

Haberin Öne Çıkanları

Muhalefet tepkili

Ücretli tercüman

Mahkumlara yeni haklar

Kürtçe savunmaya imkan verecek düzenleme, ayrıca mahkumlara eşleriyle görüşme fırsatı da sunacak. [AA]
türkiye'deki mahkemelerde hayata geçecek anadilde savunma hakkı, iktidar ve muhalefet partilerinin ortak hareket etmesiyle yeni yılda gündeme gelecek. ülkeyi 10 yıldır yöneten akp, kürtçe savunmayı sağlayacak yasa tasarısına yönelik itirazların, bütçe görüşmelerini etkilemesini istemedi.
 
iktidar partisi, anadilde savunmayı kapsayan düzenlemeyi hafta içinde tbmm'den geçirip yasalaştırmayı hedefliyordu. iktidar, muhalefet partileri chp ve mhp'nin itiraz ettiği yeniliği yasalaştırmak için meclise fazla mesai yaptırma kararı da almıştı, buna göre meclis bu hafta sonunda da çalışacaktı. ancak akp, bu kararından son anda vazgeçti. gerekçe ise, 10 aralık pazartesi günü tbmm genel kurulu'nda başlayacak bütçe görüşmeleri.
 
ak parti grup başkanvekili nurettin canikli, "bütçe görüşmelerinin gergin olmayan bir ortamda gerçekleşmesini istedim, anadilde savunma yılbaşı sonrasına kaldı, şimdi sıkıştırmayalım. meclis biraz rahatlasın dedik" ifadesini kullandı.
 
anadilde savunmayı içeren düzenlemeye göre, mahkemeye çıkanlar sözlü savunma bölümünde kendilerini en iyi ifade edebildikleri dilde konuşacaklar. yani mahkemelerde, kürtçe savunma yapılabilecek.
 
bu durumda, sanık tercümanını hazır bulunduracak ve tercümanlık ücretini kendi ödeyecek.
 
açlık grevindeki taleplerden biriydi
 
anadilde savunma, türkiye'de 12 eylül tarihinde başlayan ve 68 gün süren açlık grevine katılan kürt mahkumların talepleri arasındaydı.
 
cezaevlerindeki pkk ve çatı örgütü olan kck'lıların eylemine, kürtlerin ağırlıklı temsil edildiği bdp milletvekilleri ile kürt siyasi hareketinin önde gelen isimlerinden bağımsız milletvekili leyla zana da katılmıştı. açlık grevleri, marmara denizi'nde bulunan imralı adasında ömür boyu hapis yatan pkk lideri abdullah öcalan'ın çağrısı üzerine sona ermişti.
 
açlık grevleri sürerken kasım ayı içinde anadilde savunmayı içeren düzenlemeyi meclise sevkeden hükümet, düzenlemenin açlık grevlerindekilerin taleplerini karşılamak için değil avrupa'da yaşayan üçüncü kuşak türkler için çıkarıldığını ilan etmişti.
 
türkiye adalet bakanı sadullah ergin, "avrupa'da yaşayan yeni nesil, anadilleri türkçe olmasına rağmen türkçe'yi konuşamıyor. bu nedenle, tasarıya kendilerini daha iyi ifade edebildikleri bir dil ifadesi konuldu" demişti.
 
chp ve mhp rötardan memnun
 
ankara'daki muhalefet partileri chp ve mhp, anadilde savunmayı içeren düzenlemeyi anayasaya aykırı buluyor. mhp grup başkanvekili mehmet şandır, "mhp olarak anadilde savunmaya sonuna kadar karşı çıkacağız, kırmızı çizgilerimizi aşan bir düzenleme. ak parti'nin bütçe görüşmeleri sonrasında da bunu meclise getirmeyeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
 
mahkumlara yeni haklar
 
anadilde savunmanın önünü açan düzenleme mahkumlar için yeni haklar da getiriyor. cezaevinde kalanlar nikahlı eşleriyle üç ayda bir başbaşa görüşebilecek, ağır hastalık veya sakatlık nedeniyle cezaeevinde kalamayan mahkumların cezasının infazı ertelenebilecek.
 
iyi halli mahkumların görüş sürelerinin uzatılması, odalarda tv bulundurulması gibi ödüller veya hediyeler verilebilecek.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;