Kürt sorunu

Anadilde savunmada bir adım daha

Türkiye'de 68 gün süren açlık grevinde eylemcilerinin talep ettiği 'anadilde savunma hakkı'nı içeren yasa tasarısı Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Genel Kurul'a gidecek

Grev gerekçelerinden

Tasarı Adalet Komisyonu'nda kabul edildikten sonra Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak. [AA]

türkiye'de iki gün önce sona eren açlık grevinin gerekçelerinden biri meclis gündemine yeniden geldi. anadilde savunma hakkı veren tasarı adalet komisyonu'nda görüşülüyor.

tasarı bu komisyonda kabul edildikten sonra meclis genel kurulu'nda oylanacak ve cumhurbaşkanı da onaylarsa yasalaşacak. türkiye'deki mahkemelerde savunmanın türkçe yapılması gerekiyor. pkk'nın çatı örgütü kck davalarında bazı tutuklular savunmalarını kürtçe yapmak istedikleri için ilerleme sağlanamıyor.

erdoğan talimat vermişti

başbakan recep tayyip edoğan, kasım ayı başında adalet bakanlığı’na çalışma yapılması için talimat vermiş, yasa tasarısı, 13 kasım'da meclis'e sunulmuştu. son olarak tbmm insan haklarını inceleme komisyonu da tasarıyı benimsemişti.

pkk ve kck tutuklularının savunmalarını kürtçe yapmalarına olanak tanıyacak değişiklik, 13 maddeden oluşuyor. düzenleme, 'sanığın sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edeceği' dilde yapılmasına imkan tanıyor. sanıklar, savunma yapacağı oturumda tercümanını hazır bulundurmak zorunda olacak.

bu imkan, soruşturma evresinde dinlenen şüpheli, mağdur veya tanıklar hakkında da uygulanacak. bu evrede tercüman, hakim veya savcı tarafından atanacak.

adalet komisyonu'ndan sonra tbmm'de görüşülecek düzenleme, mahkumların istekleri arasında yer alıyordu.

grev 68 gün sürdü

türkiye genelindeki bazı cezaevlerinde, 12 eylül 2012'de başlayan açlık grevi 68'inci günde pkk lideri abdullah öcalan'ın mesajıyla sona ermişti. 

adalet bakanlığı'na göre, 67 cezaevinde 707 tutuklu ve hükümlü eylem yaptı. altı bdp milletvekili ve bir belediye başkanı ile iki bağımsız milletvekili de eyleme destek verdi.

açlık grevi yapan eylemciler pkk lideri abdullah öcalan’ın ev hapsine alınması, 'kürtçe üzerindeki baskıların kalkması' ve anadilde eğitim hakkının sağlanması, okul ve hastane gibi devlet hizmeti verilen yerlerde kürtçenin serbest olmasını ve anadilde savunma hakkı gibi taleplerde bulunuyordu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;