Kürt sorunu

Anadilde savunmada son eşik

Yargı önüne çıkanların kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri dilde savunmasına imkan veren tasarı, TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Kendileri ödeyecek

Liste oluşturulacak

Genel Kurul'da görüşülecek

25 Aralık'ta yapılan kabine değişikliğiyle Adalet Bakanı olan Sadullah Ergin'in yerine Bekir Bozdağ getirildi. [AA]

türkiye’de, sanıkların kendilerini anadillerinde savunmasını sağlayacak kanun tasarısı, tbmm adalet komisyonu tarafından kabul edildi. böylece düzenlemenin hayata geçmesi için bir aşama daha geride bırakılmış oldu.

meclis’teki siyasi partilerin gönderdiği milletvekillerinden oluşan komisyonun onayladığı tasarıya göre, sanıklar talep ettikleri takdirde kendilerini daha iyi ifade ettikleri dilde savunma yapabilecek. uygulama, mahkemede iddianamenin okunması ve esas hakkında mütalaanın verilmesinden sonra sözlü savunma kısmında geçerli olacak.

bu durumda, sanık tercümanını hazır bulunduracak ve ücretini kendi ödeyecek. 

mecliste oylanacak

tasarının bir önceki halinde yer alan 'meramını anlatabilecek ölçüde türkçe bilen' ifadesi, ak parti'nin komisyon toplantısında verdiği önergenin kabul edilmesiyle metinden çıkarıldı.
bu aşamanın geride bırakılmasının ardından, düzenlemenin tbmm genel kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

tercümanlar, il adli yargı adalet komisyonlarınca her yıl düzenlenen listede yer alan kişiler arasından seçilecek. savcılar ve hakimler, bulundukları illerdeki listelerden değil, diğer illerdeki listelerden de tercüman seçebilecek. 

adalet bakanlığı, buna ilişkin yönetmeliği düzenlemenin kanunlaşıp yürürlüğe girdiği tarihten sonraki bir ay içinde onaylayacak. yönetmelik uyarınca tercüman listeleri oluşturuluncaya kadar, sanık mahkemeye kendi tercümanını getirecek.

açlık grevi gerekçelerinden biriydi

iddianamaye göre pkk'nın çatı örgütü kürdistan toplulukları birliği (kck) davalarında yargılananların kürtçe savunma talepleri reddedilmişti.

türkiye'deki cezaevlerinde 12 eylül tarihinden itibaren 68 gün boyunca açlık grevi yapanların isteklerinden biri de anadilde savunma hakkı olmuştu.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;