Bahreyn'de isyan

Bahreyn'de sular durulmuyor

İsyanın ikinci yıl dönümünde sokak gösterilerinde hayatını kaybeden gencin cenaze töreninden sonra yine olaylar çıktı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Tansiyon yükseldi

Cenazede toplanıldı

Sünniler yönetiyor

Eylemciler, polis kurşunu sonucu hayatını haybeden 16 yaşındaki Jaziri'nin cenazesinde bir araya geldi. [Reuters]

Şiilerin sorunları

çoğunluğu genç olan şii göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayalkırıklığı içinde. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor. şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor.

sünni kraliyet rejimine karşı ayaklanan şii nüfusun gösterilerinin iki yıldır sürdürdüğü bahreyn'de tansiyon yükseliyor. göstericiler bu kez, isyanın ikinci yıldönümü olan 14 şubat'ta polis kurşunu sonucu hayatını kaybeden genç için bir araya geldi. 

öldürülen 16 yaşındaki hüseyin jaziri için başkent manamah'ta bir araya gelen yüzlerce eylemci polisle çatıştı.

gerginlik, polisin cenazenin taşınmakta olduğu yolu kapatmasıyla başladı. cenazenin defnedilmesinin ardından binlerce kişi manama'daki inci meydanı'nda toplandı.

polis, sanabis kasabasında toplanan ve gencin ölümüne taş atarak tepki gösteren gruplara biber gazıyla müdahale etti. 

muhalif vefak bloğu, 16 yaşındaki jaziri'nin polis tarafından karnından vurularak hayatını kaybettiğini duyurmuştu. hükümet ise, jaziri'nin öldürüldüğü gösterilerde 75 polisin yaralandığı bilgisini paylaştı. 

sekiz kişi gözaltında

bu arada bahreyn polisi, 'terör suçlamasıyla' sekiz kişiyi gözaltına aldı, bahreyn içişleri bakanı raşid bin abdullah al halife, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, bahreyn polisinin 'iran, irak ve lübnan’dan finansal destek ve eğitim alan' sekiz kişiyi gözaltına aldığını açıkladı.

gözaltına alınanların iran destekli bir grubun üyesi olduğunu belirten al halife, soruşturmanın ardından gözaltına alınan kişiler hakkında detaylı bilgi verileceğini kaydetti.

bahreyn yönetimi iran ve müttefiklerinin ülkedeki halkı ayaklanmaları yönünde desteklediğini açıklamış, iran ise iddiaları yalanlamıştı.

sünniler yönetiyor

ülkede şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanmada en az muhalif kaynaklara göre en az 80 kişi hayatını kaybetti. hükümet ise bu rakamın 35 olduğunu söylüyor. 

2011'de başlayan isyan, kısa süre içerisinde bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan, katar ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle bastırılmıştı. 

ülkede son olarak, kimliği açıklanmayan 15 güvenlik görevlisi hakkında, yönetim karşıtı protestolar sırasında muhalif eylemcilere 'kötü davranmaktan' soruşturma başlatılmıştı. 

ancak ülkeyi 200 yıldan uzun süredir yöneten sünni al halife ailesinin çabaları muhalifler tarafından yetersiz görülüyor. 

hükümetin reform adı altında bugüne kadar yaptığı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı iddia ediliyor. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor. şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;