Türkiye

Başkonsolosluk çatışmaların ortasında

IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun çatışmaların ortasında kaldığını, ancak binaya herhangi bir saldırı yapılmadığını açıkladı. Olası bir tahliye için hazırlıklar yapıldı.

Konular: Ortadoğu, Irak, IŞİD
Musul'da 5 Haziran'da intihar saldırılarıyla kente giren IŞİD 10 Haziran'da kontrolü ele geçirdi. [Fotoğraf: Reuters]

irak şam islam devleti'nin (işid) musul'u ele geçirmesinin ardından al jazeera'ye konuşan dışişleri kaynakları, irak'taki musul başkonsolosluğu'nun çatışmaların ortasında kaldığını, ancak henüz başkonsolosluk binasına yönelik bir atış veya saldırı olmadığını duyurdu.

bakanlık kaynaklarına göre, başkonsoloslukta güvenlik önlemleri artırıldı ve her ihtimale karşı tahliye hazırlıkları yapılıyor: 

“musul’da faaliyet gösteren türk firmalarıyla ve türk vatandaşlarıyla sürekli temas halindeyiz. bize gelen bilgiler ışığında şimdilik türklerle ve türk firmalarıyla ilgili hiçbir sıkıntı yok. henüz tahliye de yok.”

maliki olağanüstü hâl istedi

irak başbakanı nuri maliki, yaşanılan durum karşısında acil tedbirler alınması gerektiğini söyledi. maliki, “parlamentoyu olağanüstü hâl ilanı konusunda sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

birleşmiş milletler, avrupa birliği ve arap birliği gibi uluslararası kuruluşları irak’ın ‘teröre’ karşı verdiği mücadeleyi desteklemeye çağıran maliki, irak’a komşu ülkeleri ise yardımlaşmaya ve sınırlarını kontrol altında tutmaya çağırdı.

gerekli adımların atılması için özel operasyon birimi oluşturulduğunu belirten maliki, “ihmali olanlar hesaba çekilecektir. gerekli değerlendirmelerin yapılmasının ardında güvenlik güçleri yeniden yapılandırılacak” dedi.

barzani: irak ordusu başarısız olmuştur

irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) başbakanı neçirvan barzani, musul'daki çatışmalarla ilgili olarak irak ordusunun güvenliği sağlamada başarısız olduğunu belirtti.

can ve mal güvenliği olmayan musul halkının, kenti terk ederek kürdistan bölgesine geldikleri bilgisine dikkati çeken barzani açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"iki gündür musul şehrinin güvenliğini sağlamak için birçok girişimde bulunduk ve irak ordusu ile birlikte şehri korumaya hazır olduğumuzu bildirdik. fakat maalesef bağdat yönetiminin tavrı, uyum içinde hareket edebilmemizi engelledi. halkımızdan, arap, türkmen, keldani, aşuri ve kürtlerden zor durumda kalan musul halkına sahip çıkmalarını rica ediyorum. kürdistan bölgesi halkına, musul'dan göç eden insanlara yardımcı olmaları çağrısında bulunuyorum. ellerinden geldiği kadar ve yasaların el verdiği çerçevede her türlü yardım ve desteği esirgemesinler."

pkk'nın suriye kolu pyd, işid'in musul'u da ele geçirmesinin ardından yaptığı açıklamada, güney kürdistan'ı (kuzey irak) işid’e karşı savunmaya hazır olduklarını açıkladı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;