Suriyeli Mülteciler

BM'den Suriyeliler için çağrı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Orta Doğu dışındaki ülkelerin 100 bin Suriyeli sığınmacıya kapılarını açmasını istedi.

Suriye'de rejim ile muhalifler arasında süren savaştan dolayı milyonlarca sivil ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. [Reuters]

birleşmiş milletler’in uyarısı daha önce gelişmiş ülkelere en çaresiz durumdaki 30 bin suriyeli sığınmacıyı ülkelerine kabul etmesi çağrısından sonra geldi.

bm sözcüsü dan mcnorton, suriye rejimi ile muhalifler arasında üç yıldır süren kanlı savaşın sona ermesine ilişkin şu ana kadar herhangi bir işaretin olmadığını ve yakın gelecekte on binlerce suriyelinin daha fazla yardıma ihtiyaç duyacağını söyledi.

mcnorton, bm mülteciler yüksek komiserliği’nin (bmmyk) insani yardıma ihtiyaç duyan suriyeli sayısının önümüzdeki yıllarda artmasının beklendiğini bildirdi. mcnorton şöyle devam etti:

"uluslararası topluma acilen yardıma ihtiyaç duyan suriyeli sığınmacılar için uzun vadede çözümler üretmeye çağıyoruz.”   

bmmyk, 2015 ve 2016 yılları için 100 bin yeni sığınmacıya barınak sağlanmasının amaçlandığını duyurdu. 2014 yılının sonuna kadar ise amaç ilk 30 binin tamamlanması.

şimdiye kadar bölge ülkeleri dışında 20 ülke yaklaşık 19 bin suriyeliyi ülkelerine kısa veya uzun vadeli olarak kabul ettiler.

bu ülkeler arasında on binden fazla suriyeli sığınmacıyı ülkesine kabul eden almanya başı çekiyor.

kanada bin 300, isveç bin 200, norveç ise yaklaşık bin sığınmacıyı kabul etti.

bmmyk, 30 bin sayısına abd’nin desteğiyle ulaşmayı bekliyor. suriye’nin komşu ülkeleri başta olmak üzere bölgede bm’ye kayıtlı yaklaşık iki milyon 400 bin suriyeli sığınmacı bulunuyor.

bmmyk verilerine göre, sığınmacıların büyük bölümü suriye'nin komşu ülkelerinde. lübnan’da 934 bin , türkiye'de 613 bin, ürdün'de 574 bin, irak'ta da 222 bin suriyeli sığınmacı var. suriye'nin komşuları dışında en fazla sığınmacı ise 134 bin kişiyle mısır'da bulunuyor. 

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;