Amerika

Brezilya'da referandum çağrısı

Daha ucuz ve kaliteli kamu hizmetleri isteyen göstericilerin sokak eylemlerinin ardından Başkan Dilma Roussef, anayasa değişikliği için halk oylamasına gidileceğini açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Dört kişi öldü

Sokağı bırakmıyorlar

Brezilya’daki eylemler, 60 kişinin sirke taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alınmasıyla 'Sirke Devrimi' olarak anılıyor. [AFP]

brezilya'da toplu taşımaya yapılan 10 sentlik zamla başlayan ve ülke geneline kısa sürede yayılan protesto gösterilerini sona erdirmek isteyen devlet başkanı dilma rousseff, referandum çağrısı yaptı. rousseff aynı zamanda toplu taşıma projelerine devlet bütçesinden 25 milyar dolar harcanacağını açıkladı. başkan, sağlık ve eğitim alanlarında yeni yatırımlar yapılması gerekliliğinin de farkında olduğunu söyledi.

ülkenin 20 yıldır yaşadığı en büyük protesto eylemleri devam ederken rousseff, brezilya anayasasında değişiklik yapmak üzere halkı sandık başına davet etti. rousseff, referandum kararını vali ve belediye başkanlarıyla yaptığı toplantının ardından açıkladı.

rousseff yaptığı açıklamada "sokaklar bize ülkenin daha kaliteli kamu hizmetleri, yolsuzlukla mücadele için daha etkili yöntemler ve yanıt aldıkları bir siyasi temsil  sistemi istediğini söylüyor" dedi. 

brezilya'da son anayasa değişikliği askeri dikta rejiminin yıkılmasından üç yıl sonra 1988'de yapılmıştı. 

yine sokağa çıkacaklar

11 haziran'da ülkenin ne büyük kenti sao paolo'da başlayan ve kısa sürede çok sayıda kente yayılan dev gösterilerde şu ana kadar dört kişi hayatını kaybetti. geçen hafta yalnızca perşembe günü bile sokağa çıkanların sayısı bir milyonu geçti. gösteriler haftasonunda hız kaybetti, ancak sosyal medyadan yapılan çağrılarla çarşamba günü oynanancak brezilya-uruguay maçı sırasında halk yeniden sokağa çıkmayı planlıyor. 


göstericiler spora etkinliklerine harcanan paraya tepkili. [afp] 

toplu taşımaya yapılan 10 sentlik zammın sao paolo ve rio de janeiro'da iptal edilmesine karşın halk sokaklardan çekilmemişti. göstericiler toplu taşımanın taamen parasız olmasını istiyor. halk, ülkede yapılmakta olan konfederasyon kupası karşılaşmaları, gelecek yıl düzenlenecek dünya kupası ve 2016 olimpiyatları'na para harcanmasına tepkili.

başkandan uzlaşmacı tavır

brezilya devlet başkanı rousseff, gösteriler karşısında sergilediği uzlaşmacı tavırla öne çıktı. roussef, 18 haziran tarihinde yaptığı açıklamada protestoculara sahip çıkarak gösterilerle gurur duyduğunu söylemişti. rousseff, "brezilya bugün daha güçlü uyandı. gösterilerin büyüklüğü demokrasimizin enerjisini, sokakların sesini ve halkımızın medeniyetini gözler önüne seriyor" demişti.

eski solcu gerilla olan rousseff, ülkenin dikta rejimi sırasında hapise atılmış ve işkence görmüştü. rousseff’in işçi partisi, ülkede son 10 yılda yaşanan ekonomik büyüme ve 30 milyonun yoksulluk sınırından çıkmasının ardından iktidara geldi. ancak büyümedeki yavaşlama, insanların hükümetten daha fazlasını talep etmesine neden oldu.

brezilya’daki eylemler, 60 kişinin sirke taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alınmasıyla 'sirke devrimi' olarak anılıyor. ayrıca, ‘brezilya baharı’ veya yalnızca ‘bahar’ da deniliyor.

gösterilerin bu şekilde adlandırılmasında arap ülkeleri ve kuzey afrika’daki demokrasi yanlısı halk hareketlerinin etkisi var. geçtiğimiz yıllarda başlayan bu eylemler mısır, tunus, yemen gibi ülkelerde hükümetlerin devrilmesine neden olmuştu. bu harekete arap baharı adı verilmişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;