Dünya

Çin'den ABD'ye üst düzey ziyaret

Cumhurbaşkanı Hu Jianto'nun veliahtı olarak görülen yardımcısı Şi Jinping, Washington'daki temasları sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile de görüşecek.

Konular: Suriye, İran

Haberin Öne Çıkanları

'Amaç işbirliğini ilerletmek'

Yaptırımı desteklemiyor

Tasarıyı veto etmişti

Şi Jinping, karşılıklı saygı ve yarara dayalı Çin-ABD işbirliğini ilerletmek için Washington'da bulunduğunu söyledi. [Reuters]

çin halk cumhuriyeti cumhurbaşkanı yardımcısı şi jinping, abd başkan yardımcısı joe biden'ın resmi konuğu olarak washington’da temaslarda bulunacak. şi, bir hafta sürecek ziyaretinde başkan barack obama'yla da görüşecek.

görüşmeler iki ülke ilişkileri açısından önemli zira, şi’nin bu yılın sonunda komünist parti’nin başkanlığını 2013’ün mart ayında ise  cumhurbaşkanlığı görevini devralmasına kesin gözüyle bakılıyor.

şi, washington dışındaki maryland'deki andrews hava kuvvetleri üssü'nde dışişleri bakanlığı müsteşarı william burns tarafından karşılandı.

şi, havaalanında yaptığı açıklamada karşılıklı saygı ve yarara dayalı çin-abd işbirliğini ilerletmek için washington'da bulunduğunu söyledi.

ziyartei öncesinde açıklama yapan şi, "abd ile ticari ilişkilerindeki anlaşmazlıkların genel ekonomik ilişkilerimizi etkilemesine izin vermemeleri gerektiğinin altını çizmişti. şi, abd’nin asya pasifik bölgesindeki askeri varlığından ve abd’nin tayvan'a silah satmasının yarattığı rahatsızlığı ifade etmişti.

çin cumhurbaşkanı hu jintao geçen yıl ocak ayında abd’yi ziyaret etmişti. şi’nin  ziyareti, abd başkan yardımcısı joseph biden'ın ağustosta pekin'e yaptığı resmi ziyarete karşılık gerçekleştiriliyor.

şi jinping, amerika birleşik devletleri ziyareti ardından irlanda ve türkiye'ye gidecek.

iran’a yaptırımları desteklemiyor

abd, çin’i suriye ve iran konusundaki tutumu, insan hakları ihlalleri ve ekonomide haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle eleştiriyor.

son olarak abd hazine bakanı timothy geithner, ülkesinin iran'ın petrol sektörüne karşı uygulama kararı aldığı yaptırımlar için pekin’den destek istemişti.  

çin’i ziyaret eden amerika birleşik devletleri (abd) hazine bakanı timothy geithner, ülkesinin iran'ın petrol sektörüne karşı uygulama kararı aldığı yaptırımlar için pekin’den destek
çinli yetkililer ise  geithner'in gezisi sırasında, daha önce de ‘uygunsuz ve etkisiz’ olarak nitelendirdikleri yaptırımlara uymayacaklarını söylemişti.

iran'ın en büyük petrol müşterisi olan ve bu ülkenin sattığı petrolün yaklaşık üçte birini alan çin, tahran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını isteyen bm güvenlik konseyi kararlarını destekliyor. ancak pekin yönetimi, iran'a karşı bm kararlarının ötesinde adım atılmaması gerektiğini belirterek, abd ve avrupa birliği'nin (ab) çin'e ayrı ayrı yaptırımlar uygulamasını eleştiriyor.

suriye tasarısını veto etmişti

çin, bm güvenlik konseyi'nde oylanan, arap birliği’nin  suriye’de yetki devrini öngören planını da 4 şubat’ta veto etmişti. konsey üyesi 13 ülke ‘evet’ oyu kullanırken çin ve rusya’nın tasarıya ‘hayır’ demesi tepki yaratmıştı.

abd senatosu,  parasının değerini düşük tutan ülkelere gümrük tarifeleri uygulanması tasarısını geçen yıl gündemine almaya karar vermişti. çin ise abd’nin döviz dengesizliklerini bahane ederek, dünya ticaret örgütü’nün (dtö) kurallarına ters düşen ‘korumacı’ önlemler aldığını söyleyerek kararı eleştirmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;