Lübnan

Cumhurbaşkanını seçemediler

Lübnan parlamentosu, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için cumhurbaşkanını ikinci oturumda da seçemedi. Parlamento 7 Mayıs’ta cumhurbaşkanını seçmek için tekrar toplanacak.

Konular: Ortadoğu, Lübnan
Lübnan parlamentosu 7 Mayıs'ta cumhurbaşkanını seçmek için tekrar toplanacak. [Fotoğraf: AP]

ülkenin 13. cumhurbaşkanının seçimi için çarşamba günü yapılması planlanan ikinci tur oylamasına, 128 sandalyeli mecliste, 75 milletvekili katıldı. bunun üzerine meclis başkanı nebih berri, toplantı yeter sayısı olan 86 kişi bulunmadığı için ikinci tur oylamayı 7 mayıs tarihine ertelediğini duyurdu.

berri'nin de üyesi olduğu, hizbullah ile reform ve değişim akımı’nın içinde yer aldığı "8 mart hareketi" üyeleri, "ortak aday" belirlenemediği için meclise gelmeyerek, seçimleri boykot etti. hareket üyeleri geçen haftaki oylamada boş oy kullanmışlardı.

lübnan meclisinde, 124 milletvekilinin katılımıyla gerçekleştirilen ilk turda, adaylardan lübnan güçleri partisi başkanı samir caca 48, ulusal direniş cephesi milletvekili henry hılu 16 oy almış, bağımsız aday nadina musa ise hiç oy alamamıştı. cumhurbaşkanlığı için henüz adaylığını açıklamayan ketayib partisi lideri ve eski cumhurbaşkanı emin cemayel'e ise sandıktan 1 oy çıkmıştı. 

suriye’de yaşananların etkisi

komşu ülke suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkede etkili olan derin bölünmüşlük cumhurbaşkanı seçimini büyük ölçüde etkiliyor.

komşu ülkedeki kaos nedeniyle 1943’te fransa’dan bağımsızlığını kazanan lübnan’ın 13. dönem cumhurbaşkanının seçilmesi aylar sürebilir.

lübnan’da siyasi taraflar suriye rejimini destekleyenler ve karşıt olanlar olarak ayrılıyor. lübnan’da suriye rejimini destekleyenlerin başında hizbullah geliyor. karşıtlarının başında da eski başbakan ve suudi arabistan destekli saad hariri’nin liderliğini yaptığı ‘müstakbel akımı’ geliyor.

lübnan anayasası’na göre, cumhurbaşkanı ülkedeki hıristiyan maruni topluluktan seçilmeli. cumhurbaşkanı adayı ilk turda parlamentoda bulunan milletvekillerinin üçte ikisinin oylarını alması gerekiyor.

cumhurbaşkanlığı adayları

lübnan kuvvetleri partisi'nin lideri ve eski falanjist komutan samir caca ülkedeki 14 mart hareketi’nin desteğini alarak cumhurbaşkanlığı adaylığını ilan etmişti.

dürzi lider velid canpolat’ın başkanlığını yaptığı ulusal direniş cephesi ise milletvekili henry hılu’yu desteklediklerini açıkladı.

hizbullah ve reform ve değişim akımı’nın da içinde bulunduğu 8 mart hareketi'nin ise mişel avn’ı cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesi bekleniyor.

25 mayıs 2014 tarihinden önce cumhurbaşkanının belirlenmemesi durumunda şubat 2014’te başbakan seçilen temam selam cumhurbaşkanlığı görevini de yürütecek.

lübnan meclisinde hizbullah ve ortaklarıyla, onların muhalifi olan 14 mart hareketi’nin sandalye sayıları neredeyse eşit. bu nedenle, özellikle suriye’deki iç savaştan sonra daha da derinleşen siyasi kutuplaşma adayların üçte ikilik çoğunluğa ulaşmasını zorlaştırıyor.

kaynak: al jazeera    

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;