Haber

'Filistin'de birlik' anlaşması

El Fetih ve Hamas'ı, Mahmud Abbas'ın başkanlığında kurulacak yeni hükümette bir araya getiren anlaşma Katar'da imzalandı.

Konular: Ortadoğu, Filistin

Haberin Öne Çıkanları

'Kalan isimler tartışılmadı'

Katar'ın önerisiydi

Doha'da bir araya gelmişlerdi

Genel seçimler için hazırlık yapacak olan geçici Filistin birlik hükümeti 18 Şubat'ta Kahire'de açıklanacak. [Reuters]

İsrail, hükümeti baştan reddetti

hamas ve el fetih'in birlik hükümeti kurması ihtimali, israil'i tedirgin ediyor. israil dışişleri bakanı avigdor lieberman, ocak ayında ortadoğu dörtlüsü’nün israil’in tanınması, imzalanan barış anlaşmalarının kabulü ve şiddete son verilmesi şartlarını yerine getirmediği takdirde, birlik hükümeti ile ilişki kurmayacağını söylemişti.

filistin devlet başkanı mahmud abbas ile hamas lideri halid meşal, katar'ın başkenti doha'da birlik hükümeti kurulmasını öngüren anlaşmayı imzaladı. katar emiri hamad bin halife el tani'nin huzurunda 'doha deklarasyonu'na imza atan abbas ve meşal, en kısa zamanda batı şeria ve gazze'yi kapsayan geçici bir hükümetin kurulması için anlaşmaya vardı. bağımsız üyelerden oluşacak hükümete mahmud abbas'ın başkanlık etmesi kabul edildi.

söz konusu hükümet, filistin'i seçimlere kadar yönetecek. mahmud abbas'ın yöneteceği, batı şeria ve gazze şeridi'nde genel seçimler için hazırlık yapacak olan geçici filistin birlik hükümeti 18 şubat'ta kahire'de açıklanacak.

netanyahu'dan tepki

bu arada söz konusu anlaşma israil’in tepkisine neden oldu. israil başbakanı binyamin netanyahu, geçici filistin hükümetinde filistin devlet başkanı mahmud abbas'ın başbakan olmasını eleştirdi.

netanyahu, hamas'ın, abbas'ın batı şeria ve gazze şeridi'nde genel seçimler için hazırlık yapacak geçici filistin birlik hükümetinde başbakanlık görevini yürütmesine ilişkin öneriyi kabul etmesinin barış yolunu terketmek olduğunu söyledi.

netanyahu, yaptığı açıklamada, "ya hamas ya da israil ile barış yaparsınız, ikisiyle birden yapamazsınız" ifadelerini kullandı.

hedef seçimler

ramallah merkezli batı şeria'yı kontrolünde tutan filistin yönetimi içindeki en etkin grup olan el fetih'le gazze şeridi'ne hükmeden hamas'ın birlik hükümeti için anlaşmasıyla, altı yıldır ikiye bölünmüş haldeki filistin'de seçimlere gidilmesi bekleniyor.

hamas, israil, amerika birleşik devletleri (abd) ve avrupa birliği (ab) ülkeleri tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor. filistin yönetimi’nde hamas'ın söz sahibi olması, mevcut hükümete verilen ekonomik yardımların durmasına yol açabilir.

abd, ab, rusya ve birleşmiş milletler’den oluşan ortadoğu dörtlüsü, hamas’ın 2006’da filistin genel seçimlerini kazanması sonrası kurduğu hükümetin tanınması için üç şart belirlemişti. bu şartlar, israil’in tanınması, imzalanan barış anlaşmalarının kabulü ve şiddete son verilmesiydi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;