Afrika

G.Sudan'da 'yüzlerce ölü' şüphesi

Bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, Pibor kasabasında aşiretler arasındaki çatışmalarda yüzlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

6 bin kişi saldırdı

BM askerleri bölgede

Murle üyeleri kaçtı

Pibor kasabasında evleri ateşe veren öfkeli Lou Nuer aşireti üyeleri 50 bin kişinin kaçmasına neden oldu. [Reuters]

birleşmiş milletler insani yardım koordinatörü lise grande, güney sudan’da rakip aşiretler arasındaki çatışmalarda yüzlerce kişinin ölmüş olabileceğini söyledi. halen bu ülkede bulunan grande, salı günü pibor kasabasının güneyinde beş cesedi kendi gözleriyle gördüğünü belirtti.

fransız haber ajansı afp’nin bölgedeki yerel kaynaklara dayanan verdiği doğrulanamayan rakamlar ise bölgede 150 kişinin öldüğünü bunların çoğunun kadın ve çocuk olduğunu gösteriyor. bu kişilerin çoğunun pibor kasabasından kaçarken kendilerini kovalayan lou nuer aşireti üyelerine hedef oldukları bildiriliyor.

güney sudan'da hükümet güçleri ve ülkede görev yapan bm barış gücü askerleri hala pibor çevresinde bulunan lou nuer aşireti üyesi yaklaşık 6 bin silahlı kişiye ateş açarak onların  kasabaya girişlerini engellemeye çalışıyor.

bölgedeki olaylar, lou nuer aşiretinin, büyükbaş hayvan sürüsünü yağmaladığını iddia ettiği murle aşiretinin üzerine saldırmasıyla başladı. yaklaşık 6 bin lou nuer üyesi murle üyelerinin yaşadığı junglei eyaletinin pibor kasabasına akın etti. burada evleri yağmalayan öfkeli kalabalık, yaklaşık 50 bin murle üyesinin kaçarak çalılıkların arasına sığınmasına neden oldu.

hükümet güçleri ve bm askerleri, silahlı lou nuer üyelerinin pibor’a ulaşmasıyla kasabaya konuşlanmış burada operasyon başlatmıştı. ancak lou nuer üyeleri askerlerin kasabanın güneyinde oluşturduğu güvenlik çemberini geçmeyi başarmıştı.

sabahın erken saatlerinde ise hükmet güçleri ordunun kasabada ontrolü tamamen ele geçirdiğini öne sürmüş ve lou nuer üyelerinin kasabayı terk etmeye başladıklarını duyurmuştu..
güney sudan istihbarat bakanı barnaba marial benjamin, "lou nuer üyelerine evlerine dönmelerini emrettik, onlar da bunu yapmaya başladılar” diye konuştu.

halk zor durumda

güney sudan’da hizmet veren tek sağlık ekibi olan sınır tanımayan doktorlar örgütü başkanı  parthesarathy rajendran ise kendi çalışanları da dahil olmak üzere binlerce kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığını söyledi.

kasabadaki evlerin yakılıp yıkıldığını söyleyen rajendran, “çalışanlarımızın çoğu çalılıkların arasında gizleniyor, kasabada kurduğumuz kliniğin yağmalandığını öğrendik” diye konuştu. 
rajendran’a göre aşiret çatışmaları nedeniyle pubar kasabasında yaşayan yoksul halk sağlık hizmeti alamıyor, yiyecek ve su sıkıntısı çekiyor. şiddet olaylarından kaçarak çalılara sığınan binlerce kişinin nasıl hayatta kaldığı bilinmiyor.

daha önce yine murle aşiretinin yaşadığı lukangol kasabasına lou nuer üyelerinin yaptığı baskın sonucu 30 kişi hayatını kaybetmiş, 80 kişi ise yaralanmıştı.

bm’nin yerel yetkililere dayanarak hazırladığı raporlara göre güney sudan’da geçen yıl etnik şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 1100’ün üzerinde, 63 bin kişi ise şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmiş durumda.

anlaşma işe yaramadı

geçen yıl bağımsız olan güney sudan’da aşiretler, başkan yardımcısı riek machar'ın arabuluculuğunda 28 aralık’ta şiddet olaylarını durduracak bir anlaşmaya imza atmıştı. ancak lou nuer aşireti, rakipleri murle aşiretinin silahsızlanmaması halinde anlaşmaya uymayacaklarını söylüyor.

‘nuer gençliği beyaz ordu’ adlı bir grup, 26 aralık’ta yaptığı açıklamada nuer’lerin ancak murle aşiretinin kökünün kurutulmasıyla güvende olabileceklerini duyurmuştu. grup, murle aşiretini sığırlarını çalmakla ve 2005’ten beri aşiret üyelerini öldürmekle suçluyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;