Türkiye

Gül İnternet düzenlemesini onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kamuoyunda tartışma yaratan İnternet düzenlemesini içeren torba yasayı Macaristan'dan döner dönmez onayladı.

Konular: Türkiye
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yasayı onayladığını Twitter hesabından duyurdu. [AA]

gül, yasayı onayladığını kişisel twitter hesabından duyurdu.

gül'ün açıklaması şöyle:

"bir süredir gündemdeki internet yasası hakkında yoğun mesajlar gönderiyorsunuz. mesajlarınızda özellikle iki husus üzerinde itirazlar ilettiniz. bu iki noktaya ilişkin sakıncaların esasen ben de farkındaydım. nitekim, hükümetimizle temasa geçip bu iki noktaya ilişkin düşüncelerimi paylaşmış ve bunların düzeltilmesini istemiştim. memnuniyetle görüyorum ki iki maddeyle ilgili kaygılar yarın yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek. bu düzenlemenin süratle gerçekleşmesine fırsat vermek için macaristan'dan döner dönmez önümdeki yasayı onayladım. hükümetimiz ve siyasi partilerimize gösterdikleri anlayıştan ötürü teşekkür ederim. hepinize iyi akşamlar diliyorum."

değişiklikler

gül, macaristan'dan türkiye'ye tsi 1830 civarında ulaştı. yasayı onayladığını bundan yaklaşık iki saat sonra duyurdu.

abdullah gül yasayla ilgili bazı maddelerle ilgili çekincelerini dile getirmişti. gül'ün onayının ardından ak parti milletvekillerinin imzasıyla tbmm başkanlığı'na yeni bir yasa teklifi verildi.

çeşitli kanunlarda değişiklik öngören ve 20 maddeden oluşan teklifin son iki maddesi "intenette trafik bilgilerine" ilişkin.

teklif, "trafik bilgisi ancak suç soruşturması ve/veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde başkanlık tarafından içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı veya erişim sağlayıcıdan alınarak verilir. trafik verisi olarak trafik bilgisinden fazla veri istenmez" hükmünü içeriyor.

ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı lütfi elvan salı günü meclis'te muhalefet partilerini de ziyaret etmiş kaygıları gidermek için yeni bir yasal düzenleme yapılacağı bilgisini vermişti.

elvan yeni yasal düzenlemenin tbmm genel kurul gündeminde bulunan afad yasa tasarısına ekleneceğini açıklamıştı ancak ak parti milletvekillerinin imzasıyla yeni bir yasa teklifi verildi.

elvan, tib başkanı'nın (telekomünikasyon iletişim başkanlığı) erişimi engellemesi için mahkeme şartı getirileceğini de açıklamıştı. ancak yeni teklifte buna ilişkin bir düzenleme yer almıyor. bu maddenin komisyonda ya da genel kurulda önergeyle eklenmesi bekleniyor.

'insan gerçekten hayret ediyor'

chp lideri kemal kılıçdaroğlu, internet yasasını onaylayan cumhurbaşkanı abdullah gül'ü eleştirdi.

chp lideri twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

twitter protestosu

abdullah gül'ün yasayı onaylamasının ardından twitter'da protesto kampanyası başlatıldı. yasanın internet özgürlüğünü kısıtladığını düşünen twitter kullanıcıları abdullah gül'ü takip etmeyi bıraktı. gül iki saat içinde 40 bine yakın takipçi kaybetti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;