Afrika

Güney Sudan'da aşiret hesaplaşması

Farklı etnik gruplar arası çatışmaların binlerce kişinin ölümüne neden olduğu ülkede kasaba basan Murle üyeleri en az 47 kişiyi öldürdü.

Haberin Öne Çıkanları

Rakip aşiretler savaşıyor

63 bin kişi evlerinden oldu

Geçen yıl 1100 kişi öldü

BM'ye göre Güney Sudan'da 63 bin kişi ise şiddet olayları nedeniyle evlerini terk emek zorunda kaldı. [Reuters]

güney sudan’da aşiretler arasında meydana gelen çatışmalarda en az 47 kişi öldü. ülkede aşiretler arasında meydana gelen son şiddet olaylarında 60 binden fazla kişi evlerini terk edip başka bölgelere kaçmak zorunda kalmıştı.

parlamentodaki yerel liderlerden philip thon leek deng, murle aşiretine bağlı gençlik grubunun, jonglei eyaletinde duk padyet kasabasına saldırarark çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılar olmak üzere lou nuer kasabasından çok sayıda kişiyi öldürdüklerini belirtti.

deng, “hayvanlarını çalmadılar, sadece yok etmek için geldiler” dedi. 

eyalet yönetimine ve ulusal hükümete kadın, çocuk ve yaşlıları korumak için önlem almaları çağrısında bulunan deng, “duk padyet’te yaşananlar son değil, bu kişilerden benzer başka saldırılar da bekliyoruz” diye konuştu.

iki bin kişi ölmüş olabilir

hükümet ve birleşmiş milletler  (bm) barış gücü askerleri, yolla ulaşım olmayan çok geniş alanlardaki toplulukları koruma altına almaya çalıştıklarını kaydetti.

güney sudan’da şiddet olayları lou nuer aşiretinin murle aşiretine aralık ayında saldırmasıyla başlamıştı. yerel yetkililer olaylarda iki bin kişinin ölmüş olabileceğini belirtiyor. bm’ye göre ise ölü sayısı bunun çok daha üzerinde.

güney sudan, 2 milyon kişinin öldüğü, yıllar süren iç savaşı sona erdiren bir barış anlaşmasıyla temmuz 2005'te  bağımsız olmuştu. ancak hükümet aşiretler arasındaki şiddeti sona erdirmekte zorlanıyor.

anlaşma ihlal ediliyor

bm’nin yerel yetkililere dayanarak hazırladığı raporlara göre güney sudan’da geçen yıl etnik şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 1100’ün üzerinde, 63 bin kişi ise şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmiş durumda.

hükümet yetkilileriyse geçen yıl ölenlerin sayısının 3 binden fazla olduğunu belirtiyor.  

güney sudan’da aşiretler, başkan yardımcısı riek machar'ın arabuluculuğunda 28 aralık’ta şiddet olaylarını durduracak bir anlaşmaya imza atmıştı. ancak aşiretler karşılıklı olarak anlaşmayı ihlal ediyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;