Türkiye

HDP 'Torba'yı şikayet etti

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Soma'daki maden kazasının ardından hazırlanan ancak eklemelerle 175 maddeye ulaşan Torba Yasa Tasarısı'nı Meclis Başkanlığı'na şikayet etti. Kaplan, Plan Bütçe Komisyonu'nun denetlenmesini istedi.

Konular: TBMM, Türkiye
İçinde Soma tasarısının da olduğu 175 maddeye ulaşan torba yasanın Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sürüyor.

hdp şırnak milletvekili hasip kaplan tbmm başkanlığı'na başvuruda bulunarak, "anayasa ve içtüzüğe aykırı, sürekli sınırsız sayıda önergelerle iş biriktiren, kanun tekliflerini içtüzüğe aykırı olarak torbaya koyan plan ve bütçe komisyonu'nun denetlenmesini, uyarılmasını ve meclis genel kurulu'na bilgi verilmesini" istedi.

kaplan, düzenlediği basın toplantısında, 61 maddelik "soma tasarısı"nın plan ve bütçe komisyonu'nda 3 haziran'da görüşülmeye başlandığını hatırlattı. kaplan tasarının alt komisyondan plan bütçe'ye 106 madde olarak geldiğini, burada ise 200 maddeye kadar ulaşacak sağlıksız bir çalışma yürütüldüğünü belirtti:

"komisyon üyeleri tarafından hazırlanmayan, hükümet ve bürokratlar tarafından düzenlenen yüzlerce önerge, içtüzük ve anayasa hükümleri yok sayılarak, meclis başkanlığı'na sunulmadan, muhalefetin okuma ve hazırlanmasına imkan tanınmadan görüşülmeye başlanmıştır. 7 temmuz 2014 itibariyle sağlıksız, gece gündüz sürekli çalışmalar angaryaya dönüşmüş, çalışanlara mobbing uygulaması insan hakları ihlali olarak meclis çatısı altında sistematik olarak uygulanır olmuştur." 

plan bütçe komisyonu'nda görüşülüyor

175 maddeye ulaşan torba yasa tasarısının plan ve bütçe komisyonu'ndaki görüşmeleri devam ediyor. toplantıda çalışma sürelerinin uzunluğu ve verilen önergelerle ilgili tartışma yaşandı. chp ankara milletvekili izzet çetin "soma tasarısı" diye getirilen tasarının 175 maddeye ulaşmasına tepki gösterdi: 

"soma'daki kaza kullanılarak birtakım hedeflere varılmak isteniyor. 310 madencinin cesedi üzerinden bunu yapmaya hakkınız yok." 

chp mersin milletvekili vahap seçer, komisyonun çalışma süresini eleştirerek, "gecesi gündüzü birbirine karışmış şekilde çalışıyoruz. rüyalarımızda buradaki çalışmaları, önergeleri, kanunları görüyoruz" diye konuştu.

mhp antalya milletvekili mehmet günal da bu şekilde kanun yapma tekniğinin doğru olmadığını ifade etti.

ak parti çorum milletvekili cahit bağcı ise meclis'in yasama iradesinin bu şekilde küçümsenmesini doğru bulmadığını söyledi. bağcı, tasarıda milyonlarca insanın yaşamını kolaylaştıracak düzenlemelerin bulunduğunu ifade etti.

muhalefet milletvekillerinin önergelerle ilgili bilgi sahibi olmadıkları itirazına komisyon başkanı süreyya sadi bilgiç yanıt verdi. bilgiç "burada sizin bilginiz dışında getirilen bir önerge yok" dedi. 

meralarla ilgili düzenlemede tartışma çıktı

görüşmelerde tasarıyla ihdas edilmek istenen meralarla ilgili madde uzun süre tartışıldı. söz konusu maddeye göre, kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında kalan mera, yaylak ve kışlak gibi yerler, kamu yatırımları yapılması için gerekli bulunan yerlerden sayılarak tahsis amacı değiştirilebilecek. belediye sınırları içinde kalan yerlerde, imar dönüşümü ile ilgili yatırım yapılacağı zaman mera komisyonunca inceleme yapılacak. alternatif alan varsa söz konusu yatırım buraya yönlendirilecek.

muhalefet milletvekilleri, maddenin, meraları yapılaşmaya açacağını savunarak, önergenin geri çekilmesini talep etti. chp izmir milletvekili rahmi aşkın türeli "amacı tarım ve hayvancılığı korumak olan tarım bakanlığı'nın bu önergeye destek vermesini anlamak mümkün değil. bürokrasi de bürokrasi olmaktan çıktı" diye konuştu.

chp izmir milletvekili musa çam söz konusu düzenlemenin meraların, orman arazilerinin imara açılması anlamına geldiğini söyledi. çam "bu bir talan ve yağma yasasıdır" dedi.

yapılan oylamada önerge kabul edildi. muhalefet milletvekilleri önergenin oylanmasında da tepkilerini sürdürdü.

kaynak: anadolu ajansı
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;