Suriye'de iç savaş

Lübnan'da Suriye tehdidi

BM: Bağışçı ülkeler istikrarsızlık potansiyelinin farkında olmayabilir ancak Lübnan'a sığınan 1 milyon Suriyeli, zaten kırılgan olan ülke güvenliğini tehdit ediyor. Lübnan'daki Suriyeliler için 2014'te 1 milyar 700 bin dolar yardıma ihtiyaç var.

Konular: Lübnan, Ortadoğu
Lübnan'da yaklaşık bir milyon Suriyeli sığınmacı bulunuyor. [Reuters-Arşiv]

birleşmiş milletler (bm) mülteciler yüksek komiserliği, lübnan temsilcisi ninette kelley, suriye'deki iç savaş nedeniyle oluşan mülteci ve sığınmacı krizinde, lübnan’ın ölçeğine oranla en büyük sorumluluğu üstlenen ülke olduğuna dikkat çekti.

kelley, “eğer bu ülke desteklenmezse çökmesi ve suriye’deki çatışmanın tam hızla lübnan’a yayılması olasılığı çok daha artacaktır” dedi.

suriye’deki iç savaş dördüncü yılına girerken açıklama yapan bir başka bm yetkilisine göre de suriyeliler, dünyadaki en büyük mülteci grubu olarak afganları geride bırakmaya aday.

nüfusun dörtte biri

ürdün ve türkiye’de de çok sayıda suriyeli sığınmacı ve mülteci olmasına rağmen lübnan, nüfusuna ve yüzölçümüne göre en fazla sayıda suriyeli barındıran ülke konumunda. bm ülkedeki suriyelilerin nüfusun dörtte birine ulaştığını açıkladı.

lübnan’a mülteci akını ülkenin kırılgan mezhepsel yapısını sarsma tehlikesi taşıyor. 1975-1990 yılları arasında kanlı bir iç savaş dönemi yaşanan ülkede nüfus şiiler, sünniler, dürziler ve hristiyan marunîler arasında bölünmüş durumda.

yeni hükümetin en büyük sorunlarından

hafta başında ülkenin dışişleri bakanı da suriye krizinin “lübnan’ın varlığını tehdit ettiğini” söylemişti.

lübnan parlamentosu bir yıllık siyasi belirsizliğin ardından mart ayında kurulan yeni kabineye güvenoyu verdi.

yeni hükümetin en büyük sorunlarından biri ise mülteci krizinin maliyetiyle başa çıkmak  lübnan’a sığınan suriyeliler, barınma, gıda ve sağlık hizmetleri gibi ihtiyaçları nedeniyle zaten yavaşlamış olan ekonomiye yük oluyor.

suriyeli çocukların eğitimleri de başlı başına bir sorun. lübnan’a sığınan 400 bin suriyeli çocuğun okula gitmesi gerekiyor. lübnan’ın devlet okullarında okuyan lübnanlı çocuk sayısı ise 300 bin.

ülkenin suriyeli çocukların eğitim sorunuyla başa çıkabilmesi için, bm’nin resmi olmayan okullarla sisteme destek olmayı hedeflediğini söyleyen kelley,  bunun için düzenli bir bağış akışına ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor.

bm bu yıl lübnan’daki suriyeli mültecilere ve yönetime destek için 1 milyar 700 bin dolar yardıma ihtiyaç olduğunu belirledi.

bm’den yapılan açıklamaya göre yılın ilk üç ayında bu miktarın sadece yüzde 14’ünü karşılayacak kadar bağış sözü verildi. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;