Türkiye

Meclis'ten resepsiyon izlenimleri

23 Nisan resepsiyonu bu yıl ilk kez TBMM'nin şeref holünde kutlandı. Resepsiyonda yine siyaset ve cumhurbaşkanlığı seçimi konuşuldu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na resepsiyonda Erdoğan'ın "Ters köşe" sözüyle ilgili değerlendirmesi soruldu. [Osman Baytürk - Al Jazeera Türk]

23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı türkiye büyük millet meclisi'nde (tbmm) düzenlenen resepsiyon ile kutlandı. daha önce tören salonunda yapılan resepsiyona ilk kez bu yıl daha büyük olduğu için şeref holü ev sahipliği yaptı.

geniş salonda başbakan recep tayyip erdoğan ile cumhurbaşkanı abdullah gül karşılaşmadı. gül salonda kuvvet komutanları ve meclis başkanı'nın da aralarında bulunduğu küçük bir grupla bir süre sohbet etti, ardından resepsiyondan ayrıldı.

'terleyen cumhurbaşkanı'

resepsiyondan ayrılırken tbmm başkanı cemil çiçek, gül'ü ışık gösterisine kalmaya davet etti.

gül ise "ben biraz terledim, gitsem iyi olacak" dedi.

gül'ün sözleri başbakan recep tayyip erdoğan'ın aklındaki cumhurbaşkanını tarif ederken kullandığı "protokol değil, terleyen cumhurbaşkanı" sözlerini akıllara getirdi. 

resepsiyona anayasa mahkemesi başkanı haşim kılıç ve kırgızistan'da bulunan genelkurmay başkanı necdet özel katılmadı.

1 mayıs'ta taksim yasağı

resepsiyonda başbakan erdoğan taksim meydanı'nda 1 mayıs kutlamalarına yönelik yasağı değerlendirdi.

erdoğan, "yenikapı'da gel mitingini yap. her türlü ulaşım var, metro, deniz var, otobüsler var. o gün ücretsiz olarak bütün taşıma işlerini de yapabiliriz dedik. ama kalkıp burası 'kutsal meydanımızdır' diyorlar ki böyle bir şey yok. böyle bir kutsiyet herhangi bir meydana zaten atfedemeyiz, burası tüm milletindir, tüm istanbullularındır, böyle bir bayramı kimsenin kimseye zehir etmeye hakkı yok. miting alanını belirleyecek merci mülki amirdir, talepler geldikten sonra değerlendirmesini yapar, ondan sonra miting alanı olarak 'buyrun size yenikapı, maltepe' der. bu yıl son olarak kadıköy'de yapılacak, bundan sonra da kadıköy'de yok. niye? çünkü, gerçekten esnafımızın, halkımızın rahatsız olacağı yerleri bizim artık kaldırmamız lazım" dedi.

dar bölge seçim sistemi

erdoğan gündemdeki dar bölge seçim sistemi için de muhalefetin sisteme desteği olmazsa düzenlemeyi tek başlarına yapabileceklerini söyledi. "ben alternatifler getiriyorum ama bunlarda alternatif var mı? yok" dedi.

erdoğan'a ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri de soruldu. başbakan, "çankaya köşkü'yle ilgili yaptırdığınız şahsi bir anket var mı" sorusuna "yok. daha henüz yok" diyerek yanıt verdi.

'ters köşe'

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ve mhp genel başkanı devlet bahçeli'ye ise erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili söylediği "yine ters köşe olabilirsiniz" sözleri soruldu.

kılıçdaroğlu, "önce ne söylediğini bilmesi lazım. önce ne söylediğini bir anlatması lazım. sağının solunun belli olmadığını söylediğine göre kafasında bir şey yok, öyle anlaşlıyor" dedi.

bahçeli ise "(erdoğan) 2007 yılında kendi üzerinde tartışmalar yoğunlaşınca son dakikada '(adayımız) abdullah gül kardeşim' dedi. tekrar aynı şeyi yapması 2007'ye göre doğru olur. söylenen şekliyle ters köşe olacaksa eğer, o zaman abdullah gül bey'in 'benim adayım kardeşim recep tayyip erdoğan demesi lazım" diye konuştu.

erdoğan çarşamba sabahı gazetecilerin cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili sorularına "yine ters köşe olabilirsiniz" diyerek yanıt vermişti.

gazeteciler bunun üzerine başbakan'a bunun anlamını ve "kadın cumhurbaşkanı olabilir mi" sorularını sormuştu.

erdoğan da, "halkın takdirine bağlı" demişti.

havai fişek gösterisi

23 nisan resepsiyonunda ışık ve havai fişek gösterisi de yapıldı. meclis'in duvarlarına görüntüler yansıtıldı.

daha sonra da lazer gösterisi gerçekleştirildi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;