Mısır'da Mursi Dönemi

Mısır'da ordu birlikleri Süveyş'te

Ülke genelinde göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda en az yedi kişi yaşamını yitirdi. Cumhurbaşkanı Mursi, sorumluların yakalanması emrini verdi.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Şiddet yayıldı

Takviye güç gönderildi

İsyanın ikinci yılı

Süveyş'te toplanan yönetim karşıtları, "Görevi bırak, Mursi" şeklinde slogan attı. [Reuters]

mısır sokakları eski devlet başkanı hüsnü mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan devrimi'nin ikinci yıl dönümünde yine karıştı

bşta başkent kahire olmak üzere ülkenin birçok kentinde protesto gösterileri düzenlendi, hükümet karşıtları polisle çatıştı. 

süveyş kentinde, çatışmaya dönen protestolarında, aralarında bir güvenlik görevlisi ve 14 yaşında bir çocuğun da bulunduğu altı kişi hayatını kaybetti. güvenliğin sağlanabilmesi için ordu birlikleri şehre gönderildi.

mısır halkına, "süveyş'te hayatını kaybedenler ve en başta da çirkin saldırının kurbanı olan polis memuru için hepimizin başı sağ olsun" diye seslenen cumhurbaşkanı muhammed mursi güvenlik güçlerine 'sorumluları yakalayın' emri verdi.

başkent kahire'den bildiren al jazeera muhabiri sherine tadros, bölgede mursi karşıtlarının toplandığını ifade etti. tadros, "müslüman kardeşler'in insanların hayatını daha iyi kılma gibi bir niyetleri yok. görevi bırak mursi" diye bağırdıklarını söyledi.

iskenderiye ve ismailiye kentlerinde de benzer manzaralara tanıklık edildi. ismailiye'de bir kişi hayatını kaybetti.

al jazeera'ye konuşan bir polis kaynağına göre, ülke genelinde göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda en az yedi kişi yaşamını yitirdi, 476 kişi yaralandı. 

hükümetten 'itidal' çağrısı 

süveyş'te şiddetin tırmanışa geçtiği esnada, başbakan hişam kandil, başkent kahire'de toplanan binlerce kişiye, "sesinizi duyurduktan sonra lütfen yeniden işleriniz başına dönün. aileniz ve halkınız için çalışın. çünkü ancak bu şekilde devrim hedeflerine ulaşır" diye seslendi. 

devrime götüren protestoların merkezi olarak bilinen tahrir meydanı'nda öğlen saatleri itibariyle toplanan protestocuların iki yıl önceki devrimde attıkları “ekmek, özgürlük, sosyal adalet” sloganını tekrarlamaları dikkat çekti.

gençlerin ağırlıkta olduğu gruplar polis arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda 16 kişi yaralandı. 

mübarek'i deviren isyan

25 ocak 2010'da devrik lider hüsnü mübarek'e yönelik başlayan protestolar, devrime dönüştü. mısır'da devrim sırasında ise 800’den fazla kişi hayatını kaybederken, 11 bine yakın kişi de yaralandı.

hüsnü mübarek, mısır’da yönetimi devirerek devrim yapmak isteyen protestocular arasından 900 kişinin hayatını kaybettiği olayların sorumlusu olmak ve çok sayıda yolsuzluğa karışmak suçlarıyla ağustos 2011'de başlayan davalarda yargılandı.

mübarek, 2 haziran 2012'de kahire'deki yargılandığı davada suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edildi.

mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de isifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey üstlendi. devrimin ardındantemmuz ayında ise ülkede demokratik ilk seçimleri kazanan muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başladı.

beşinci cumhurbaşkanı

muhammed mursi, 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı oldu. ağustos ayında ise, başbakan hişam kandil liderliğindeki yeni hükümet göreve başladı. 

mursi göreve gelmesinin hemen ardından, mübarek rejiminin devrilmesiyle geçiş döneminde iktidarı üstlenen yüksek askeri konsey (yak) başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti. 

mursi, ayrıca, askerlerin 17 haziran 2012 tarihinde ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;