Asya - Pasifik

Myanmar'da gergin nüfus sayımı

Budistlerin boykot edeceklerini açıkladığı nüfus sayımı, Rohingya Müslümanlarına ve yardım kuruluşlarına yönelik saldırıları tetikleyebilir.

Konular: Asya - Pasifik

Haberin Öne Çıkanları

Budistler boykot ediyor

Görevliler hedef alındı

Bir milyon Müslüman var

Myanmar’da yaklaşık 1 milyon Rohingya Müslümanı bulunuyor. [Reuters]

myanmar'da 10 nisan'a kadar devam edecek nüfus sayımı şiddet tehdidi altında başladı. ülkede 1983 yılından bu yana ilk kez yapılacak nüfus sayımında yaklaşık 60 milyon nüfusa sahip olduğu sanılan ülkenin demografik yapısınının ortaya çıkması hedefleniyor.

ancak budist milliyetçiler, müslümanların 'rohingya' olarak kayıt altına alınmasına karşı çıkıyor. sayımın rohingya müslümanlarını tanımak anlamına geleceği gerekçesiyle budistler, nüfuıs sayımını boykot edeceklerini söylüyor.

insan hakları izleme örgütü ise, myanmar hükümetine ülkede devam eden etnik çatışmaları ve yardım kuruluşlarını hedef alan saldırıları önlemek için erteleme çağrısında bulunuyordu.

örgütün asya'dan sorumlu direktörü brad adams, "çeteler tarafından düzenlenen saldırılar, bölgedeki istikrarsız ortamda nüfus sayımı yapmanın yol açabileceği riskleri göz önüne seriyor. hükümet, herkesin katılabileceği kadar güvenli ve adil bir ortam sağlanana kadar nüfus sayımını ertelemeli" diyordu.

yardım görevlileri hedef alındı

26 mart'ta çeteler, arakan eyaletinin başkenti sittwe'de uluslararası yardım kuruluşlarının ofislerine saldırı başlatmıştı.

bir uluslararası yardım örgütü binası önünde asılı bayrağın kaldırıldığına ilişkin haberlerin ardından yaklaşık 300 budist, önce örgüt binasını kuşatmış, daha sonra uluslararası yardım görevlilerinin evlerinin bulunduğu bir sokağa girerek binaları taşlamıştı.

polisin göstericileri dağıtmak için havaya ateş açması sonucu 11 yaşındaki bir kız çocuğu yaşamını yitirmişti.

yardım kuruluşları, saldırıların devam etmesi üzerine 28 mart'ta eyalet başkenti sittwe'deki 32 uluslararası ve 39 myanmarlı görevliyi tahliye etmişti. 

bir milyon müslüman yaşıyor

myanmar'da son bir yılda meydana gelen çatışmalarda çoğu mülüman yaklaşık 300 kişi öldürüldü. binlerce müslümanın evlerini terk etmeye başlamasına neden olaylar ise 2012 yılının temmuz ayında patlak verdi.

arakan eyaleti’nde rohingya müslümanları ile budistler arasında çıkan çatışmalarda en az 180 kişi hayatını kaybetti. 250 binden fazla insan bölgeden kaçtı.

60 milyonu aşkın kişinin yaşadığı myanmar’da yaklaşık 1 milyon rohingya müslümanı bulunuyor. bm, rohingya müslümanlarını dünyanın en fazla baskı gören azınlıklarından biri olarak tanımlıyor. rohingyaların yüzde 80’inin yaşadığı arakan'a insani yardım görevlilerinin girmesine nadiren izin veriliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;