Asya - Pasifik

Şair Win Tin’e veda

Myanmar’da demokrasi yanlısı hareketin önde gelen isimlerinden gazeteci ve şair Win Tin’in cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

Konular: Asya - Pasifik
Myanmar'da 19 yıl hapis yatan şair Win Tin 85 yaşında hayatını kaybetti. [AFP]

pazartesi günü 85 yaşında hayatını kaybeden ve 2008 yılında serbest bırakılmadan önce ülkenin en uzun süre cezaevinde yatan siyasi mahkumu olan win tin’in cenaze törenine katılanlar arasında myanmar’daki abd büyükelçisi derek mitchell ve nobel barış ödüllü myanmarlı insan hakları savunucusu aung san suu çii de vardı.

win tin, 1988 yılında suu çii’nin ulusal demokrasi birliği’ni kurmasına yardım etmişti.

törene katılanlardan, eski siyasi mahkum robert sann aung, “win tin'in ruhu sonsuza dek yaşayacak” dedi.

robert sann aung’un törendeki çok sayıdaki kişi gibi mavi bir cezaevi yeleği giydiği görüldü. win tin’in serbest bırakıldıktan sonra cezaevi kıyafetlerini çıkarmak istemediği biliniyor. cenazeye katılanların bu seçimi, myanmar’daki siyasi mahkumlara dikkati çekme ve ülkenin henüz özgürleşmediğini gösterme amacı taşıyor.

myanmar’da 2011 yılında başlayan reform sürecini takip eden yıllarda, win tin ordu tarafından göreve getirilen sivil yönetimi en açık şekilde eleştirenlerden biri olmayı sürdürmüştü. 

win tin, kamuoyunun önünde su çii’yi eleştiren ulusal demokrasi birliği’nin birkaç üyesi arasında da yer alıyordu.

demokrasi yanlısı harekette yer aldığı gerekçesiyle 1989 yılında cezaevine gönderilen win tin, 19 yıl hapis yattı. win tin’in cezaevinde türlü işkencelere maruz kaldığı, gardiyanların kendisine kalem vermemesi üzerine tuğla tozu kullanarak hücresinin duvarlarına şiirler yazdığı biliniyor.

kaynak: anadolu ajansı ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;