Asya - Pasifik

Türkiye'den Myanmar'a insani yardım

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Myanmar'a ziyaretinde söz verdiği gıda kolileri, Arakan eyaletindeki mülteci kamplarında kalan Müslümanlara teslim edildi.

Konular: Asya - Pasifik
Müslümanlarla Budistler arasındaki çatışmalar nedeniyle 250 bin kişinin evlerini terk ettiği tahmin ediliyor. [AA]

türkiye, güney asya ülkesi myanmar'da yaşanan din temelli çatışmalardan kaçarak mülteci kamplarında yaşayan arakanlı müslümanlara insani yardım gönderdi. 

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu'nun geçen yıl kasım'da myanmar'a yaptığı ziyarette söz verdiği gıda kolileri, türk işbirliği ve koordinasyon ajansı başkanlığı (tika) tarafından arakan eyaletinin başkenti sittwe yakınında bulunan tekaypin'de ve bangladeş sınırındaki maundaw kamplarında dağıtıldı.

myanmar'da son bir yılda meydana gelen çatışmalardan çoğu mülüman yaklaşık 300 kişi öldürüldü.

binlerce müslümanın evlerini terk etmeye başlamasına neden olaylar ise 2012 yılının temmuz ayında patlak vermişti. arakan eyaleti’nde rohingya müslümanları ile budistler arasında çıkan çatışmalarda en az 180 kişi hayatını kaybetmişti. 250 binden fazla insan bölgeden kaçmıştı.

60 milyonu aşkın kişinin yaşadığı myanmar’da yaklaşık 1 milyon rohingya müslümanı bulunuyor. birleşmiş milletler (bm), rohingya müslümanlarını dünyanın en fazla baskı gören azınlıklarından biri olarak tanımlıyor. 

rohingyaların yüzde 80’inin yaşadığı arakan'a insani yardım görevlilerinin girmesine nadiren izin veriliyor. yabancı gazetecilere ise izin yok. 

hakları izleme (hrw) örgütü, geçen yıl hazırladığı raporunda myanmarlı yetkilileri rohingyalara karşı etnik temizlik yapmakla suçlamıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;