Amerika

'Seçilen bombacı CIA muhbiriydi'

Amerikan medyası, Yemen'de El Kaide tarafından saldırı için seçilen kişinin ABD ve Suudi Arabistan istihbaratı için çalıştığını bildirdi.

Haberin Öne Çıkanları

'Suudiler için de çalışıyordu'

Güvenlik önlemleri artırılmadı

Düzenek inceleniyor

Saldırı girişiminin ortaya çıkmasının ardından ABD havaalanlarındaki güvenlik düzeyinde ise değişim olmadı. [Reuters]

el kaide'nin yemen'deki kolu tarafından, iç çamaşırına yerleştireceği bir bombayla abd'ye gidecek bir yolcu uçağını havaya uçurmak için seçildiği iddia edilen kişinin, amerikan merkezi istihbarat teşkilatı (cia) için çalıştığı belirtildi. bu yöndeki haberler amerikan medyasında yer alırken, beyaz saray'dan konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

amerikan los angeles times gazetesine göre ise el kaide'ye sızan ve intihar eylemi için gönüllü olan bu kişi cia'in yanı sıra suudi arabistan istihbaratı için de çalışıyordu. suudi istihbarat birimlerinin, faaliyetlerinin önemli bir bölümünü, el kaide'nin yemen'deki faaliyetlerini izlemeye ayırdığı biliniyor.

adlarının açıklanmaması koşuluyla açıklama yapan abd yetkilileri, muhbirin yemen’den güvenli şekilde çıkarıldığını söyledi.

abd’nin yemen’de el kaide üyelerine yönelik operasyonunda, gelişmiş bir bomba düzeneği ele geçirmişti. bu düzeneğin, bir amerikan uçağına yönelik eylemde kullanılacağı öne sürülmüştü.

amerikan ulusal güvenlik konseyi,  yemen’de faaliyet göstereren el kaide ile bağlantılı bir grubun usama bin ladin'in öldürülmesinin birinci yıldönümünde saldırı düzenleme girişiminin açığa çıkarıldığını doğrulamıştı.

salı günü amerikan havaalanlarındaki güvenlik düzeyinde ise değişme olmadı.

düzenek inceleniyor

öte yandan amerikan federal soruşturma bürosu (fbi) bir yolcunun iç çamaşırına yerleştirilmek üzere düzenlenmiş düzeneği incelemeye devam ediyor.

patlayıcı düzeneğinin abd’de 2009’da noel zamanı engellenen eylemde kullanılması planlanan bombaya benzemesi ve gelişmiş yapısından dolayı, ibrahim hassan el-asiri tarafından tasarlanmış olabileceği sanılıyor. el asiri, 2009 noel’inde uçakta patlatılması planlanan düzeneğin yanı sıra, 2010 yılında el kaide’nin yazıcılar içine yerleştirip kargo uçaklarıyla abd’ye gönderdiği bomba düzeneklerini de yapmıştı.

el kaide yemen'de güçlendi

yemen hükümetinin zayıflığı ve ülkedeki siyasi istikrarsızlık, el kaide’nin bölgede güçlenip etkinlik alanını genişletmesine neden olmuştu.

bazı yerlerde ‘terör kampları’ kuran örgüt, kimi bölgelerde ise hükümetin oluşturduğu boşluğu dolduracak kadar güç sahibi. ancak abd ordusu ve cia yemen’e daha fazla odaklandıkça, grup önemli ölçüde geri adım atmak zorunda kaldı.

pazar günü el kaide’nin önde gelen liderleirinden fahd el-kuso, yemen’in şabva eyaletinde bir roketin hedefi olmuştu. 37 yaşındaki el kuso, fbi’in en çok arananlar listesindeydi ve onun yakalanmasına yardım edecek istihbaratı verenlere 5 milyon dolar ödül verileceği açıklanmıştı.

el kuso, 2000 yılında amerikan uss cole gemisine yemen’in aden limanı'nda düzenlenen saldırıda önemli rol oynamıştı. saldırı sonucu 17 amerikalı ölmüş, 39 kişi de yaralanmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;