Afrika

Sudan: Hiclic'i geri aldık

Güney Sudan, petrol bölgesinden çekildiklerini duyursa da, Sudan lideri El Beşir bölgeyi ordularının 'güç kullanarak' aldığını iddia etti.

Haberin Öne Çıkanları

'Biz aldık'

Mitingde konuştu

3 günlük süre

İki komşu ülke arasında sınır bölgesindeki çatışmalar iki haftadır kesintisiz sürüyor. [AFP]

sudan yönetimi, petrol zengini hiclic kentini geri aldığını duyurdu.

sudan devlet başkanı ömer el beşir askerlerinin güney sudan birliklerini yenilgiye uğratarak hiclic’i yeniden ele geçirdiğini ancak muharebenin henüz son ermediğini söyledi.
“savaşı onlar başlattı, ancak ne zaman biteceğine biz karar vereceğiz” diyen el beşir, sudan ordusunun ilerlemeye devam edeceğini belirtti.
 
sudan liderinin bu açıklamasından kısa bir süre önce, güney sudan yönetimi kendi istekleriyle hiclic’ten çekildiklerini duyurmuştu.
 
güney sudan devlet başkanı salva kiir, ordu birliklerine hiclic kentinden çekilme emri verdiği bildirilmiş, hükümet yetkilileri de çekilme işleminin üç günde tamamlanmasını beklediklerini açıklamıştı.
 
el beşir bu komşu ülke yönetiminin bu açıklamasını da reddederek “çekilme durumu söz konusu değil, onları güç kullanarak yendik” dedi
 
tedit mesajları
 
çarşamba gününden bu yana sınır bölgesi için çatışma halinde olduğu güney sudan’a tehditkar mesajlar gönderen sudan lideri, bu açıklamalarını binlerce kişinin katıldığı başkent hartum’daki mitingde yaptı.
 
el beşir, perşembe günü de kuzey kordofan eyaletinde düzenlediği mitinginde komşu ülkeyi hedef almış,‘bir karış ülke toprağının düşmana verilmeyeceğini’ söylemişti. el beşir “bu savaş ya bizim lehimize cuba’da, ya da onların lehine hartum’da sona erecek” ifadesini kullanmıştı. 
 
güney sudan-sudan sınırındaki çatışmalar, yaklaşık iki haftadır kesintisiz sürüyor. güney sudan askerleri, 10 nisan'da sudan'ın kontrolündeki hiclic kentini ele geçirmiş, sudan yönetimi de güney sudan'ı ‘düşman’ ilan etmişti.
 
darfur endişesi
 
sudan'ın darfur bölgesindeki bm-afrika birliği ortak barış gücü (minuad), darfur bölgesindeki isyancıların sudan ve güney sudan arasındaki gerginlikten yararlanabileceği uyarısında bulundu.
 
minaud başkanı ibrahim gambari, isyancıların salı günü düzenlediği üç ayrı saldırıya tepki gösterdi. gambari, sudan ve güney sudan arasındaki gerilimden yararlanan silahlı örgütlerin darfur'da istikrarı bozmaya çalışmasından endişe duyduğunu ifade etti.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;