Ortadoğu

Suriye sınırında gerilim artıyor

Babel Hava kasabasında radikal grupların çok sayıda karargah ve depoyu ele geçirmesiyle bölgedeki ÖSO varlığı tamamen ortadan kalktı.

Suriye-Türkiye sınırında muhalif gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle insani kriz de büyüyor.

suriye’nin türkiye sınırında bulunan babel hava kasabasında rejime karşı mücadele veren farklı muhalif gruplar arasındaki gerginlik artıyor.

hatay’ın cilvegözü ilçesinin karşısında bulunan babel hava’da islam cephesi, özügr suriye ordusu’na (öso) ait tüm askeri üs, depo ve karargahları ele geçirdi.

öso yetkilisi fahd el-avad, yedi farklı grubun bir araya gelmesiyle oluşan islam cephesi’ne bağlı 1000 savaşçının tanklarla bölgede üslere saldırdığını ifade etti.

saldırı sonucunda öso birlikleri üsleri terk etmek zorunda kaldı.

avad, islam cephesi’nin amacının öso’nun bölgedeki rolünü yok etmek olduğunu kaydetti.

türkiye sınırı kapattı

bölgede yaşanan son gelişmelerin ardından türkiye cilvegözü sınır kapısından geçişleri kapatmıştı. suriye-türkiye sınırında muhalif gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle insani kriz de büyüyor.

sınır bölgesinde islam cephesi’nin yanısıra, el kaide bağlantılı nusra cephesi ve irak şam islam devleti (işid) gibi grupların da üsleri bulunuyor.

suriye’de özellikle son dönemde beşşar esed rejimine karşı savaşan muhalif birlikler arasındaki ayrım ve çatışmalar derinleşiyor.

el kaide bağlantılı gruplar ve diğer radikal oluşumlar, öso’nun ülke çapındaki etkinliğini büyük ölçüde kırmış durumda.

radikal gruplar, suriye’nin kuzeyindeki pyd gibi kürt gruplarla da çatışıyor.

batı ülkeleri ülkedeki el kaide etkisinin her geçen gün artmasından rahatsızlık duyarken, muhalifler arasındaki çatışmalar esed rejimine gücünü koruması için zaman kazandıran bir etken olarak görülüyor.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;