Suriye'de iç savaş

Suriye'de yine klor gazı iddiası

Muhalifler rejimin Halep'in kuzeyindeki Keferzita'da altıncı kez klor gazı kullandığını, saldırıda 14 yaşında engelli bir gencin öldüğünü iddia etti. Rejim kuzeyde de Halep'e bağlı Mera kasabasını ağır silahlarla vurdu.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Suriye'nin Keferzita kasabasında rejimin kimyasal gaz kullandığı iddia edildi. [Fotoğraf: Al Jazeera]

muhalifler rejim helikopterlerinin hama'ya bağlı keferzita köyüne altıncı kez klor gazı attığını ileri sürdü.  suriye insan hakları örgütü (snhr) saldırıdan sonra onlarca sivilin boğulma hissi ve nefes darlığı şikayeti ile hastanelere kaldırıldığını açıkladı. 

keferzitalı muhalifler facebook sayfalarında 14 yaşındaki engelli abdullah kadur hamavi'nin saldırıda öldüğünü duyurdu. 

suriye rejimi saldırılarda kimyasal silah kullandığı iddialarını reddediyor. 

muhaliflerin klor gazı saldırıları ile iddiaların üzerine kimyasal silahların yasaklanması örgütü (ksyö), bölgeye inceleme için heyet göndereceğini açıklamıştı. 

abd başkanı barack obama da perşembe günü yaptığı açıklamada suriye rejim güçlerinin klor gazı kulğlandığına dair teyid edilmemiş deliller gördüğünü söylemişti. 

suriye rejimi, ağustos ayında şam'ın dışındaki guta'da binlerce kişinin ölümüne neden olan kimyasal saldırıdan sonra ellerindeki kimyasal silahları ülke dışına çıkarma  konusunda birleşmiş milletler ile anlaşmaya varmış, ksyö, nisan ayında esed rejiminin elindeki kimyasal silah ve malzemelerin tamamına yakınının ülkeden çıkarıldığını açıklamıştı. 

halep'e bombardıman 

muhalifler rejim güçlerinin pazartesi gecesi mera'ya düzenlediği saldırılarda en az 12 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Muhaliflere göre Keferzita bölgesinde rejimin kullandığı zehirli gaz bombası nedeniyle onlarca kişi hastaneye başvurdu. [Fotoğraf: Al Jazeera]

bölgede bulunan al jazeera muhabirine göre savaş uçakları halep’e bağlı yaklaşık 20 bölgeyi de misket bombaları ile vurdu. saldırılarda eşrefiyye, hayderiyye, ebu zeyd ve şeyh neccar bölgesindeki sanayi bölgesi gibi büyük yerleşim birimleri hedef alındı.

saldırılarda çok sayıda ev ve işyeri isabet aldı. yıkılan binaların altında kalan onlarca sivil hayatını kaybetti. bölgede bulunan kaynakların aktardığına göre enkaz altında hâlâ çok sayıda sivil bulunuyor.

muhalifler ise halep’e bağlı raşidin ve halidiyye bölgelerinde bulunan askeri binalara saldırı düzenledi. saldırılarda rejim güçlerine bağlı ebu fadıl el abbas birimine bağlı çok sayıda askerin öldürüldüğü, onlarcasının da yaralandığı duyuruldu. al jazeera muhabiri, bölgede rejime ait binaların da muhaliflerin kontrolüne geçtiğini söyledi.

muhalifler dera'da güç kaybetti

öte yandan rejim güçleri dera bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki bazı bölgeleri geri aldı. yaklaşık bir hafta önce bölgeye yönelik operasyon başlatan rejim güçleri muhaliflerin kontrolünde bulunan kasaba ve köyleri karadan top atışları ile havadan ise varil bombaları ile vuruyor.

bölgede operasyonu genişleten rejim güçleri, yaklaşık iki yıldır muhalifler tarafından kontrol altında tutulan ürdün sınırındaki kasaba ve köyleri ele geçirmek istiyor.

ürdün sınırında bulunan yerleşim birimleri ve yollar muhalifler açısından hayati öneme sahip. bu yol ve yerleşim birimleri sayesinde ürdün üzerinden gelen lojistik destek farklı bölgelere ulaştırılıyor.

bu arada suriye genel devrim konseyi'nden de yapılan açıklamada, şam'ın meliha bölgesini bombalamaya çalışan helikopterin özgür suriye ordusu tarafından düşürüldüğü ileri sürüldü.

açıklamada kentin duma, dareya, zemelka, doğu guta ve cobar bölgesinin rejimin yoğun saldırılarına maruz kaldığı ifade edildi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;