Afrika

Tunus'ta açlık grevinde ikinci ölüm

Beşir Kulli'den sonra, Selefi öğrenci Muhammed Bahti de, gözaltına alınmasını protesto ettiği eylem sonucu hayatını kaybetti.

Haberin Öne Çıkanları

Avukatı uyarmıştı

Durumu kritikti

'Ölmeleri utanç'

Göstericilerin Tunus'taki ABD Büyükelçiliği'ne 14 Eylül'de düzenledikleri saldırıda dört kişi ölmüştü. [AFP]

tunus'ta, yaklaşık iki ay önce abd büyükelçiliği'ne yönelik saldırı ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan muhammed bahti, açlık grevi sonucu öldü. bahti, ülkesinde radikal islamcı selefilerin önde gelen isimlerindendi. 

bahti'nin avukatı anouar aouled ali, günlerce, beyin kanaması geçiren müvekkilinin sağlık durumunun ciddi olduğu yolunda yetkilileri uyarmıştı. 
 
ali, müvekkilinin ölümü sonrası ingiliz reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "tunusluların devrim sonrası hapishanede ölmesi, utançtır" dedi. 
 
abd büyükelçiliği'ne yönelik saldırıyı organize ettiği iddia edilen ebu iyad'a yakın bir kişi olarak bilinen bahti, 2007 yılında ordu ile islamcılar arasındaki kanlı çatışmalardaki rolü nedeniyle 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. ancak bahti, tunus'ta 2011'deki devrim sonrası ilan edilen afla serbest bırakılmıştı. 
 
tunus'ta perşembe günü de, bahti'yle aynı gerekçeyle gözaltına alınmasını protesto eden 23 yaşındaki beşir kulli de, açlık grevi sonrası ölmüştü. 
 
masum olduklarını söyleyen kulli ve bahti, eylemlerine eylül ayı sonunda başlamışlardı. 
 
tunus'ta halen cezaevi koşullarını protesto eden ve aralarında selefilerin de bulunduğu çok sayıda mahkum, açlık grevinde. yetkililer, bu mahkumlardan üçünün durumlarının ciddi olduğunu söylüyor.
 
'arap baharı'nın başladığı ülke olan tunus'ta, hükümetten ülkeyi şeriat doğrultusunda yönetmesini talep eden selefiler, yönetimce haksız yere suçlandıklarını vurguluyor. 
 
'islam-karşıtı' filme tepki 
 
ülkede, geçen yılki devrim sonucu cumhurbaşkanı zeynel abidin bin ali'nin istifaya zorlanmasının ardından, bazı islamcı gruplar zaman zaman çeşitli saldırılar düzenlemişti.   
 
video paylaşım platformu youtube üzerinden yayımlanan 13 dakikalık 'müslümanların masumiyeti' adlı filme tepkili yüzlerce tunuslu göstericinin abd büyükelçiliği'ne 14 eylül'de düzenlenen saldırıda dört kişi ölmüş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. saldırı sonrası 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. 
 
protestocular, mısır doğumlu abd vatandaşı nakoula basseley nakoula'nın senaristliğini, yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği iddia edilen filmde, hz. muhammed'in 'dolandırıcı' ve 'kadın avcısı' olarak yansıtılmasına büyük tepki göstermişlerdi.
 
film nedeniyle mısır ve libya'nın ardından yemen, irak, tunus ve sudan başta olmak üzere pek çok ülkede gösteriler düzenlenmişti.  
 

11 eylül'de libya'nın bingazi kentindeki abd konsolosluğu'na düzenlenen saldırıda da, amerikan büyükelçisi christopher stevens ve üç elçilik çalışanı hayatını kaybetmişti. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;