Ortadoğu

Tunus'ta Nahda'ya destek gösterisi

Muhalif siyasetçi Beliyd'in öldürülmesi sonrası siyasi olarak zor durumda kalan iktidar partisinin taraftarları, başkentte gösteri yaptı.

Haberin Öne Çıkanları

'Üç bin kişi toplandı'

Fransa'ya tepki

Muhalif lider öldürülmüştü

Gösteride Fransa karşıtı sloganlar da atıldı. [Reuters]

tunus’ta, suikast sonucu yaşamını yitiren solcu muhalefet lideri şükri beliyd’in cenaze töreninden bir gün sonra, iktidardaki islamcı nahda partisinin destekçileri başkentte toplandı. fransız haber ajansı afp, eyleme üç bin kişinin katıldığını bildirdi.

gösteri çağrısı, beliyd'in ölümünün ardından kamuoyundan tepki alan ve siyasi olarak zor durumda kalan parti yöneticilerinden gelmişti. ülkedeki sol partiler, suikastın ardından yeni anayasa yazım çalışmalarından çekilmişti.

burgiba caddesi boyunca yürüyen nahda taraftarları, “halk hala nahda’yı istiyor” ve “devrim devam ediyor” gibi sloganlar attı. bazı göstericilerin sloganları ise fransa'yı hedef aldı. 

fransa içişleri bakanı manuel valls, beliyd’in öldürülmesini kınamış ve saldırının ‘devrimin değerlerini hedef aldığını’ söylemişti. tunus hükümeti ise fransa’yı içişlerine karışmakla suçlamıştı.

cenaze ve protestolar

islamcıların düzenlediği gösteriden bir gün önce tunus'ta hükümeti en sert dille eleştiren muhaliflerden biri olan beliyd’in cenaze töreni yapılmış ve tunus ile diğer önemli kentlerde binlerce kişi hükümeti protesto etmişti. bazı bölgelerde göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.

demokrat yurtseverler partisi genel sekreteri beliyd, çarşamba günü evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

'yeni hükümet' önerisi

beliyd’in öldürülmesinin ardından başbakan hamadi cibali, teknokratlardan oluşan yeni bir hükümet oluşturulmasını teklif etmişti. ancak kendi partisi nahda'nın diğer yöneticileri, bu fikri reddetmişti. parti içinde ılımlı ve muhafazakar kesim arasında görüş ayrılıkları bulunuyor.

tunus'ta iktidarın büyük ortağı olan nahda hareketi, 17 aralık 2010'da başlayan hükümet karşıtı gösteriler sonrası  zeynelabidin bin ali rejminin son bulmasının ardından geçen yıl yapılan genel seçimlerde birinci parti olmuştu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;