Ortadoğu

Tunus'ta muhalif siyasetçiye suikast

Demokrat Yurtseverler Partisi Genel Sekreteri Şükrü Beliyd, başkent Tunus'taki evinin önünde düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

Haberin Öne Çıkanları

Üstlenen olmadı

Ennahda'yı suçlamıştı

Cibali: Terör eylemi

Şükrü Bilid, Tunus'ta hükümeti en sert dille eleştiren muhalifler arasındaydı. [AFP]

'arap baharı'nın başladığı tunus'ta, muhalif siyasetçilerden şükrü beliyd suikast sonucu öldürüldü. başkent tunus'taki evinin önünde düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitiren beliyd, sol eğilimli demokrat yurtseverler partisi'nin genel sekreteriydi.

çarşamba sabahı ofisine gitmek üzere evinden çıktığı sırada, 'siyah bir araçta bulunan üç kişinin' beliyd'in başına ve boynuna ateş açtığı bildiriliyor. 

muhalif liderin kardeşi abdülmacid beliyd, fransız haber ajansı afp'ye yaptığı açıklamada, "kardeşim suikast sonucu öldürüldü. çaresiz durumdayım. çok üzgünüm" dedi. abdülmacid beliyd'in verdiği bilgiye göre, şükrü beliyd yaralanmasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 

suikasti üstlenen ise olmadı. 

merzuki: savaşa devam

şükrü beliyd'in öldürülmesi ülkesinde büyük tepki uyandırdı. saldırı sonrasında bir açıklama yapan tunus cumhurbaşkanı munsif merzuki, ülkedeki değişime karşı olan gruplar olduğunu belirterek, “devrime karşı olan düşmanlarla savaşmayı sürdüreceğiz” dedi. marzuki suikast sonrası mısır'ın başkenti kahire'ye yapacağı ziyareti iptal etti.

tunus başbakanı hamadi cibali ise “beliyd suikastı bütün tunus’u hedef alan bir terör eylemidir” diye konuştu.

hükümet sözcülerinden samir dilu saldırıyı ‘korkunç bir suç’ olarak nitelendirirken, iktidarın büyük ortağı ennahda partisi'nın lideri raşid gannuşi de "suikastin hedefi, tunus demokrasisidir" dedi. 

'islamcılar sorumlu'

öte yandan, tunus içişleri bakanlığı binasının önüne gelen yaklaşık 1000 kişi saldırıyı protesto etti.

göstericiler hükümet aleyhine sloganlar atarken, tunus işçi sendikası üyelerinden ömer bin ali al jazeera’ya yaptığı açıklamada, suikastten islamcıların sorumlu olduğunu söyledi. bin ali, “bu bir süredir camilerde çağrısını yaptıkları eylemdir” dedi.

bin ali, saldırınının dış kaynaklı olabileceği iddialarıyla ilgili ise “tunus tüm halklarla dosttur, böyle bir durum olması söz konusu değil” diye konuştu.

hükümet karşıtı

beliyd'in mensubu olduğu demokrat yurtseverler partisi, tunus'ta 2011'de yapılan son seçimde oyların yaklaşık yüzde 4'ünü almış ve 217 üyeli parlamentoda 16 milletvekili çıkarmıştı.

şükrü beliyd, tunus'ta hükümeti en sert dille eleştiren muhalifler arasındaydı. beliyd, cumartesi günü yaptığı açıklamada, iktidarın büyük ortağı ennahda partisi'nin kiraladığı 'paralı askerleri', demokrat yurtseverler partisi'nin bir toplantısı sırasında saldırı düzenlemekle suçlamıştı. france 24 televizyonu da, beliyd'in son dönemde ölüm tehditleri aldığını bildirdi.

siyasi kriz var

tunus'ta, iki yıl önceki halk ayaklanması ve devrim sonrası, cumhurbaşkanı zeynel abidin bin ali görevi bırakarak kaçmıştı. ancak tunus'ta siyasi kriz sürüyor.

ülkede uzun süredir beklenen kabine değişikliği, partiler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle bir türlü gerçekleştirilememiş, daha geniş tabanlı bir hükümet de kurulamamıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;