Tunus Devrimi

Tunus’ta genel grev çağrısı

İşçi Sendikaları Konfederasyonu, iktidar yanlılarının üyelerine saldırmasını protesto amacıyla 13 Aralık'ta greve gidilmesini istedi.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Çatışma çıkmıştı

En büyük sendika

Gannuşi'den suçlama

Tunus'ta sendika üyeleriyle iktidarın destekçileri arasında çıkan çatışmada 10 kişi yaralanmıştı. [Reuters]

'arap baharı'nın başladığı ülke olan tunus'ta, islamcı hükümet ve çalışanlar arasındaki gerginlik artıyor. ülkenin en büyük sendikası olan işçi sendikaları konfederasyonu, 13 aralık perşembe günü genel greve gidilmesi çağrısı yaptı. 

işçi sendikaları konfederasyonu yönetim kurulu, yayımladığı bildiride, ‘sendika merkezine ve sendikacılara yönelik saldırı sonrası’ bu yönde bir karar aldığını belirtti. 

salı günü başkent tunus'taki muhammed ali meydanı’nda toplanan konfederasyona bağlı birçok çalışan, 60 yıl önce bir suikast sonucu öldürülen sendikanın kurucusu ferhat haşşad'ı anmıştı. anma töreni sırasında konfederasyon üyeleri ile iktidardaki islamcı nahda hareketi yanlıları arasında çıkmıştı. 

tunus polisi tarafları ayırmış, çıkan çatışmada ise 10 kişi yaralanmıştı. 

işçi sendikaları konfederasyonu genel sekreteri hüseyin abbasi, yerel bir radyoya yaptığı açıklamada, ‘karanlık yarasaların, özgürlük, demokrasi ve sosyal adalet düşmanlarının pençelerini gösterdiğini’, ülkede ‘çatışma kapısının açıldığını’ söyledi.

yaklaşık 500 bin üyesi olan sendika daha önce de eski cumhurbaşkanı zeynel abidin bin ali'nin görevi bırakmasından iki gün önce 12 ocak 2011'de genel greve gidilmesi, çağrısı yapmıştı.

sendikacılara suçlama

nahda hareketi başkanı raşid gannuşi ise konfederasyon liderlerini 'hükümeti düşürmeye bel bağlamakla' suçlamıştı.

gannuşi, çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, 'ideolojik eğilimlere sahip bazı liderlerinin gerginliği arttırıcı yöntemlerden uzak durmaları gerektiğini' söylemişti. 

nahda hareketi silyane vilayetinde yaşanan kanlı olayların soruşturulmasını ve faillerin yargılanmalarını istiyor.

tunus'ta iktidarın büyük ortağı olan nahda hareketi, 17 aralık 2010'da başlayan hükümet karşıtı gösteriler sonrası bin ali rejminin son bulmasının ardından geçen yıl yapılan seçimleri kazanmıştı.

işçi sendikaları konfederasyonu ise geçen hafta nahda hareketi'nden olan silyane valisi'ni azlini ve bölge ekonomisinin kalkınmasına yönelik önlemler alınması talebiyle greve gitmişti.

bölgede, 26 nisan 2011’de tutuklanan 14 gencin serbest bırakılmasını isteyen hükümet karşıtı protestocular ile polis arasındaki çatışmalar da beş gün sürmüştü. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;