Tunus Devrimi

Tunus'ta halkın istediği oldu

Beş gündür gösteriler ve çatışmaların yaşandığı Silyana kasabasında istenmeyen valinin görevinden ayrılmasına karar verildi.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Yardımcısı devralacak

Sorunlar ekonomik

Cumhurbaşkanı uyardı

Valinin istifasını isteyen Silyana kasabasında halk beş gündür gösteriler düzenliyordu. [Reuters]

tunus hükümeti, vali ahmed ezzine mahcubi’nin  istifasını isteyen silyana kasabasında işçi sendikasıyla anlaşmaya vardı. anlaşmaya göre, kasabada yönetimi vali yardımcısı devralacak. 

silyana'da halk, beş gündür protesto gösterileri düzenliyordu. kasabada salı gününden bu yana polis ve göstericiler arasında yaşanan şiddet içeren çatışmalarda 300’den fazla kişi yaralandı. 

kasaba sakinleri, valinin istifasının yanı sıra bölgenin ekonomik kalkınması için mali destek ve polis birliklerinin çekilmesini istiyor.

sorunlar ekonomik

al jazeera muhabiri hashem ahelbarra, anlaşmayı ‘önceleri göstericilerin taleplerini karşılamayı reddeden hükümetin vaziyeti kurtarmak için bulduğu çözüm’ olarak değerlendirdi.

ahelbarra, hükümetin esas bundan sonra bölgeyi kalkındırmak, ayrımcılığın önüne geçmek, halkın yaşam standartlarını yükseltmek gibi önemli konularla mücadele etmesi gerekeceğini söyledi. 

gece boyunca çatışmalar

afp haber ajansına göre, silyana’da 100 kişilik bir grup polise taşlarla saldırdı bir güvenlik yetkilisi başından yaralandı. göstericiler, laskikleri ve çöp konteynerlerini ateşe verdi. 

silyana’nın 20 kilometre doğusunda bargou’da da çatışmalar meydana geldi. halk, bir yolu kapattı ve başkente yol alan polis araçlarını taşa tuttu, polis göz yaşartıcı gazla eylemcilere karşılık verdi.

yerel medyaya ve görgü tanıklarına göre, ülkenin başka  yerlerinde de gece boyunca benzer  çatşmalar yaşandı.

tunus’ta geçen yıl ocak ayında eski cumhurbaşkanı zeynel abidin bin ali’nin istifası istemiyle başlayan protesto gösterileri kısa sürede çok sayıda afrika ve orta doğu ülkesine yayılarak ‘arap baharı’ adı verilen sürecin tetikleyicisi olmuştu.

ancak ayaklanmalara neden olan kötü yaşam koşulları, işsizlik ve polis şiddeti hala sürüyor. ekonominin düzelmesi talebiyle başlatılan ve yüzlerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan protestoların ardından, başbakan hamadi cibali  istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

ülkenin yeni cumhurbaşkanı munsif merzuki ise, silyana’daki olayların ülke geneline yayılabileceği uyarısında bulunmuş ve cibali’den yeni bir hükümet kurmasını istemişti. 

hükümetin performansının halkın beklentilerini karşılamaya yetmediğini söyleyen merzuki, tunus’un bir kavşakta olduğunu söylemiş, ‘bu kavşak bizi ya yıkıma götürecek ya da iyileştirecek” diye konuşmuştu. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;