Tunus Devrimi

Tunus'ta karşıt gruplar çatıştı

Başkentte solcular ve İslamcılar arasındaki arbede polisin araya girmesiyle sona erdi, 10 kişi yaralandı.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Solcular protesto etti

İslamcılar saldırdı

Polis ayırdı

Başknette karşıt gruplar arasındaki olaylar sırasında en az 10 kişi yaralandı. [Reuters]

tunus’un en büyük işçi sendikası ugtt, salı günü yeni iş imkanları, yatırım ve hükümetin istifası talebiyle başkentte gösteri düzenlemek üzere bir araya geldi. grup, hükümet yanlısı islamcı bir  grubun bıçaklı sopalı saldırısına uğradı. polis araya girerek çatışmayı önlemeye çalıştı. 

reuters haber ajansına konuşan görgü tanıklarına göre, hükümet yanlıları, başkentteki ugtt ofisinin camlarını taşlarla kırdı. olaylar sırasında yaklaşık 10 kişi yaralandı. nahda partisi ise sendikayı yoksul bölgeleri kışkırtarak buralarda istikrarsızlık yaratmakla ve ülkeye yabancı yatırımın girmesine engel olmakla suçluyor.  

yaklaşık iki bin sendika üyesi daha sonra hükümet binası önünde toplanarak  başbakan hamadi cibali’nin istifasını istedi. bu sırada da hükümet yanlıları şişeler ve sopalarla göstericilere saldırdı.   

silyana'da gösteriler

tunus'un silyana kasabasında geçen hafta beş gün boyunca protesto gösterileri düzenlenmişti. genel grev çağrısı yapan sendikalar, iktidardaki nahda partisi’nin istifasını istemişti. olaylarda yaklaşık 300 kişi yaralanmış, bunlardan bazıları polisin kullandığı plastik mermiler nedeniyle kör olmuştu. 

silyana'daki protesto gösterilerinin ardından hükümet, vali ahmed ezzine mahcubi'yi görevinden  almıştı.

salı günkü protestolar, eylül ayında abd büyükelçiliği’ne muhafazakar selefiler tarafından düzenlenen saldırının ardından yaşanan en büyük gösteri olarak kayıtlara geçti. ancak bu kez gösterilere selefiler katılmadı. eylül ayındaki saldırıyı, islamla dalga geçtiği öne sürülen abd yapımı bir film tetiklemiş, saldırıda dört kişi hayatını kaybetmişti.

arap baharı’nın tetikleyicisi olan ülkede ocak 2011’deki iktidar karşıtı protestolar bir gencin işsizlik nedeniyle kendini ateşe vermesinin ardından başlamıştı. zeynel abidin bin ali iktidarı yıkılmış, yerine seçimle islamcı nahda partisi gelmişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;